Новини От мрежата

Илиян Василев: Радев е част от проблема, не от решението

  21.11.2022 18:27  
Илиян Василев: Радев е част от проблема, не от решението

Това трябваше да бъдат политически консултации относно съставянето на редовно правителство. Нищо от това не видяхте. Което означава, че пред Радев тази тема не стои. От тук има две следствия - или той не очаква да има правителство, или не очаква ДБ да играе някаква роля в него. Доколкото ДБ е свързана с ПП - то и двете партии, според Радев не са достойни за разговор по темата управление на България с президента.

Защитата на служебното правителство е патетична, или по-скоро патологична, което означава, че Радев има ясна визия, като се вземат и внушенията за последен мандат след Нова Година, че през март ще има избори.  Ерго той ще управлява.

Радев имаше задача по-скоро да уязви ДБ и по дефолт ПП, отколкото да води преговори. Първо, намекна, че не търпи "аматьори" да му дават акъл за армията. Тук аз бих го контрирал, защото си позволява прекалено много. След това два пъти се върна на атака срещу Иво Мирчев за призива му да се водят преговори с Нидерландия за Ф-16. Иво е сто пъти прав, защото фактът, че сме опрели до Нидерландските Ф-16 не заради ДБ, а заради мълчанието на Радев и нищоправенето на Борисов, който пропусна преди това да вземе /както направиха румънците/ подобни самолети от Португалия и Норвегия. Къде спа президента Радев? Или той има само бутон Грипен?

Изобщо опитът да се прехвърли върху ДБ отговорността за състоянието на армията пренебрегва очевадния факт, че от 2017 година Радев е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ.

Наивно е да се атакува министъра на енергетиката Росен Христов пред Румен Радев, след като е ясно, че именно Радев контролира изкъсно всяка стъпка на този министър. Катамаранецът е просто пионка, бушон, който ще изгърми. Договаря руски газ, пази интересите на Лукойл и на Росатом.

Последно - Радев води и ще продължава да води идеологически битки и ще направи всичко възможно, във взаимодействие с Борисов и Пеевски, да се изолират ПП и ДБ от властта.

Едно от добрите попадения на Христо бе напомнянето за тези среща на Консултативния съвет по национална сигурност преди 24 февруари и, че Радев и подчинените му служби са подвели членовете на КСНС с повтарянето на руските опорки на този съвет, че Русия няма да нападне Украйна.

Очакванията на делегацията на ДБ, че срещата ще мине в полезен и сериозен дебат се сринаха. Крайно време е да се разбере, че Радев е част от проблема, не от решението.

Илиян Василев, Facebook