Анализи Коментари

Бойко Борисов: Не се отказваме от хартиената бюлетина, искаме и машини, но като тези в САЩ

  18.11.2022 11:38  
Бойко Борисов: Не се отказваме от хартиената бюлетина, искаме и машини, но като тези в САЩ

До влизане на Изборния кодекс в зала от ГЕРБ-СДС няма да влизат в пленарна зала. Няма да се откажат от хартиената бюлетина, но и от машинното гласуване. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след като свика извънредно заседание на ПГ на партията. 

Почти цялото ръководство на парламентарната група беше на събранието. След дълъг разговор Борисов заяви, че ПП и ДБ са си търсили повод да излязат от в парламента, а поправките в изборните правила са само претекст, за да провалят кворума. Борисов призова още днес всички представители на парламентарните групи да се съберат в Народното събрание и да обсъдят на съвместно заседание и промените в Изборния кодекс. 

Ако "Продължаваме промяната" и "Демократична България" продължават да не влизат в пленарната зала, ГЕРБ ще направят същото. Борисов допълни, че партията му няма да се откажа от хартиената бюлетина. Борисов се обяви за изцяло електронно гласуване, но ако машините са като тези в САЩ:

"Ние от хартията няма да се откажем, защото сме го поели като ангажимент пред нашите избиратели. Ние не се отказваме и от машинното гласуване, но не и от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който гарантирано го прави президент всеки път. Искаме същите машини като в щатите!  Да гласуват днеска, да дадем пари и да ги купим. Това искаме, щом ще е за машинно гласуване. Но да се съберат или да се съберем и да се вземе като решение. И парламентът да продължи да работи, ако има здрав разум, ако не - утре-вдруги ден и ние протести, после и третите - протести, "Възраждане" - протести, после другите - протести... През това време икономика, финанси - всичко се срива".

Днес парламентът няма да работи и не е ясно срещу кого ще протестират довечера от ДБ и ПП, а действията им поставили под въпрос съставянето на правителство дори с третия мандат и доказвали, че президентът Радев е бил прав, заговаряйки за президентска република, каза още Борисов.