Анализи

Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да не е изстреляна от Русия

  16.11.2022 10:40  
Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да не е изстреляна от Русия

Американският президент Джо Байдън определи като "малко вероятно" ракетата, която уби двама на територията на Полша, да е изстреляна от Русия. Байдън свика спешни консултации на съюзниците на САЩ в Бали, където се провежда срещата на върха на Г-20. Съединените щати и съюзниците им в НАТО ще разследват случая  много подробно, преди да предприемат някакви действия, заяви американският президент Джо Байдън.

Предварителната информация показва, че ракетата не е изстреляна от Русия. Това показва траекторията ѝ, но предстои да изясним точно, какво се е случило, каза Байдън в Бали след спешна среща на световни лидери, участващи във форума на Г-20 в Бали.

От Белия дом по-рано обявиха, че срещата е свикана от Байдън, а сред участниците в нея са били лидерите на Европейския съюз и всички страни от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати. На уебсайта на Белия дом заседанието беше определено като "спешна кръгла маса". То било проведено при закрити врата, след като журналистите са били помолени да напуснат. На срещата бе съгласувано, че НАТО и страните от Г-7 ще останат в тесен контакт, за да вземат решение за евентуална реакция на взрива в Полша. Полският президент Анджей Дуда заяви, че няма категорични доказателства кой е изстрелял ракетата, експлодирала в село Пжеводов до границата с Украйна. Ракетата "най-вероятно е руско производство".

Дуда определи случилото се като еднократен инцидент, с малка вероятност да се повтори. Той е разговарял с украинския президент Володмир Зеленски, който написа в Туитър, че двамата са разменили наличната информация за изясняване на всички факти.

Във вечерното си обръщение Зеленски определи падането на ракета на полска територия като "значителна ескалация на конфликта". "Отдавна предупреждавахме, че действията на Русия няма да се ограничат само до Украйна", каза Зеленски.

Полските власти извикаха за обяснение руския посланик във Варшава, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента. От Държавния департамент на САЩ отхвърлиха упреците на Москва, че Вашингтон се опитва да усложнява ситуацията. Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че Полша повишава бойната готовност на определени части от въоръжените си сили, с акцент върху наблюдението над въздушното пространство. Полша обмисля дали да поиска консултации съгласно чл. 4 от Северноатлантическия договор. Това може да стане на насрочената за по-късно днес среща на Алианса.