Анализи Новини

ГЕРБ: Правителството на Петков е поело ангажимент за затваряне на термични централи

  15.11.2022 18:29  
ГЕРБ: Правителството на Петков е поело ангажимент за затваряне на термични централи

От ГЕРБ опровергаха заявеното по-рано от Кирил Петков по Плана за възстановяване и устойчивост. На брифинг в парламента Жечо Станков и Теменужка Петкова заявиха, че правителството на Борисов не е поемало ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%, както твърди съпредседателят на "Продължаваме промяната".

След като дадоха своя брифинг, Теменужка Петкова и Жечо Станков от ГЕРБ прекъснаха брифинга на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, докато той обявяваше, че Планът за възстановяване и устойчивост не предвижда затваряне на въглищните централи. 

От ГЕРБ заявиха, че това е лъжа и че "Продължаваме промяната" се е съгласила 40 на сто от въглищните централи да бъдат затворени до 2026 година. Стигна се до изтръгване на микрофони от стойките и размяна на остри реплики между Жечо Станков, Кирил Петков и Теменужка Петкова:

"Единствената държава членка, която гласува "въздържал се" за този тип съкращаване на емисиите, беше България и това може да бъде проверено на Съвет "Околна среда". Втората още по-голяма лъжа обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични в България няма да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът, който ще бъде затворен, е много по-голям от 40%".

"Така че лъжата е основен способ на управление на "Продължаваме промяната", но тази лъжа ще излезе много скъпо на България и на българското общество" -  казаха Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Хора, които плащат в момента благодарение на вашата политика много по-високи сметки за ток и газ, трябва сами да си плащат и за санирането. Това направихте вие", каза Жечо Станков. 

Кирил Петков отговори:

"Колеги, ето това е пример защо никога няма да подкрепим техния мандат. Освен че искат да крадат, освен че са част от корупцията, искат да омаловажат...",  а Теменужка Петкова го репликира, че ГЕРБ също няма да подкрепи мандат на ПП.

"Ние нямаме пачки и кюлчета в нашите чекмеджета", каза още Петков, а Петкова веднага контрира - "Имате само парапети".