Светът

Русия се изтегля от Херсон

  09.11.2022 17:54  
Русия се изтегля от Херсон

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за извеждане на руските войски от Херсон.

"Съгласен съм. Пристъпвайте към извеждане на войските", заяви Шойгу, след като за изтеглянето му доложи командващият руските сили в Украйна Сергей Суровикин.

Изтеглянето на руските сили става в хода на украинска контраофанзива в областта, която се очакваше да стигне и до административния ѝ център в близките дни.

Как се обосновава изтеглянето

Докладът на Суровикин бе показан и в ефира на федералните канали. Той заяви, че има риск от жертви сред цивилните и опасност руските сили да бъдат обкръжени при атака срещу Нова Каховка. Обясни и че не е възможно в сегашните условия Херсон и близките населени места да бъдат снабдявани пълноценно.

Според него решението, взето след оценка на ситуацията на левия бряг на Днепър, е "тежко", но то ще запази живота на хората. "Сергей Владимирович, съгласен съм с извода и предложенията ви. За нас животът и здравето на руските военни винаги е приоритет", каза Шойгу в отговор.

Още преди няколко седмици Суровикин даде да се разбере, че при продължаваща украинска офанзива ще трябва да се вземат "тежки решения", без обаче да навлезе в подробности. Обявеният за загинал в катастрофа този следобед заместник-ръководител на окупационната власт Кирил Стремоусов бе заявил преди дни, че съвсем скоро ще дойде и "развръзката" в Херсон.

По-малко от месец и половина след анексирането

Русия обяви анексията на Херсонска област в края на септември заедно с други три области на Украйна.

Напредването на украинската контраофанзива обаче доведе до извеждането на хиляди цивилни от града.