Анализи

Любопитно от седмицата

  07.11.2022 10:15  
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Швейцария ли...

Рекорд за най-дълга влакова композиция в света, която премина по едно от най-зрелищните трасета през Алпите, постави швейцарската железопътна компания "Ретише бан"1,9-километровият влак със100 вагона пътува по маршрута Албула/Бернина от Преда до Бергюн, за да се покажат инженерните постижения на Швейцария и да се отбележи 175-тата годишнина на местните железници.

Трасетовключено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, преминава през 22 тунела, някои от които са спираловидни през планинските масиви, и през 48 моста. Пътуването на най-дългия пътнически влак продължи около час. Ентусиасти наблюдаваха как композицията се вие около 25 кмпрез Алпите. Във влака имаше около 150 пътници.

 

Звуци гонят кошмари 

Експерти от лабораторията по изследване на съня към Университетската болница в Женева и Женевския университет са разработили метод за борба с кошмарите чрез възпроизвеждане на определени звукови сигнали. 
Свързани с положителни преживявания през денячрез безжична лента за глава по време на сън, те може да намалят честотата на кошмарите. 

За този експеримент били избрани 36 доброволци.Половината от тях не получили допълнително лечение, докато другата половина трябвало да направят асоциация между положителна версия на съня си и звук, чут по време на тренировъчна сесия за образи. И при двете групи се наблюдава намаляване на броя на кошмарите на седмица, а преминалите през комбинираната терапия имали по-малко кошмари не само веднага след експеримента, но три месецаслед него.

Чудеса на 270 млн. светлинни години от Земята

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" засне две сливащи се галактики на около 270 млн. светлиннигодини от Земята в района на съзвездието Кит,съобщава Европейската космическа агенция. Те са в активен процес на сливане, който води до отделянето на много прах и отломки, подобно на гигантска експлозия.

Сблъсъкът е предизвикал и много динамично образуване на нови звезди, което е над 20 пъти по-бързо от това в Млечния път.

Откриха начин за възстановяване на кораловите рифове

Учени от университета Чулалонгкорн в Тайланд са разработили изкуствени рифове на циментова основа за бързо възстановяване на естествените коралови рифове, предаде БТА. Те имат множество разклонения, които насърчават колонизацията на кораловите ларви, както и пори, позволяващи им да устоят на приливите и отливите и да осигурят убежище на различни морски видове.

Сглобяването им е на принципа на детските играчки "Лего", което улеснява тяхното транспортиране и изграждане.

6000 костенурки-бебета на свобода в Перу

Повече от 6 000 излюпени бебета от три вида застрашени костенурки са пуснати в езера и лагуни в басейна на Амазонка в Перу, за да се подпомогне повторното им заселване, съобщава БГНЕС.

Яйцата на костенурките били събрани и прехвърлениот естествените плажове в басейна на Амазонка на изкуствени плажове, където те се инкубират изкуствено в продължение на 60 дни, докато се излюпят. Запазването на амазонската дъждовна гора и нейната екосистема е от жизненоважно значение за планетата поради способността ѝ да абсорбира парникови газове.

Река като Темза под ледовете на Антарктида

460-километрова река под ледовете на Антарктида, която по воден обем е колкото Темза, е открита по движението на ледената покривка. Изчислявайки структурата, скоростта и посоката на сателитните изображения, учените са съставили карта на потока от лед в западната част на Антарктида, недалеч от морето Уедъл.

Изследователите забелязали, че участъци от ледници, разположени над реката, губят повече маса от съседните. Това предполага, че такива реки ускоряват процеса на "плъзгане" на ледниците в океана, което увеличава скоростта на тяхното топене.

Световен рекорд на едноименници

179 японци се събраха в Токио с желание да поставят рекорд за най-голямо събиране на хора с еднакво име и фамилияВсичките Хироказу Танака - от 3-годишно дете до 80-годишен мъж, пристигнал специално за срещата от Виетнам - облякоха еднакви тениски с имената си и останаха заедно в театрална зала в продължение на 5 минути, както изискват правилата на Книгата на Гинес. За да бъдат различавани, всеки оттях получи псевдоним, вдъхновен от хоби, професия или любимо ястие. 

Досегашният световен рекорд бе поставен от 164 дами, наречени Марта Стюарт. Те се срещнаха през 2005 г. в Ню Йорк в телевизионно шоу на своя съименничка, припомня Франс прес.

 

Топи се водният резервоар на планетата

Някои от най-известните ледници в света, сред които тези в италианските Доломити, в националните паркове Йосемити и Йелоустоун в САЩ и в планината Килиманджаро в Танзания ще изчезнат до 2050 г. заради глобалното затопляне, независимо от нивото на покачване на температурите.

Това се посочва в доклад на ЮНЕСКО след проучване на 18 600 ледника от 66 хил. кв. км, намиращи се в 50 обекта на световното наследство, които представляват 10% от общата ледникова повърхност на планетата. Тегубят средно около 58 млрд. тона лед всяка година, което се равнява на общия годишен обем вода, използван във Франция и Испания, взети заедно, и допринасят за почти 5% от глобалното покачване на морското равнище. 

Европа стана два пъти по-топла

Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света през последните три десетилетия и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти, пише в доклад на Световната метеорологична организация. Според учените причината е, че голяма част от нея се намира в субарктическия и арктическия регион, който е най-бързо затоплящият се на Земята.

Рекордна гореща вълна "изпепели" Великобритания, алпийски ледници изчезнаха с безпрецедентна скорост, а продължителна морска гореща вълна "свари" водите на Средиземно море. В резултат на бързото затопляне в Европа алпийските ледници са загубили 30 метра от дебелината си между 1997 и 2021 г., съобщава БТА.

Най-възрастният българин в Бразилия си остава българин

Той се казва Цветан Апостолов и е роден през 1925 г. в пернишкото село Лобош. 97-годишният българин живее в къща в Бело Оризонте - шестият по големина бразилски град с 2,7 млн. население. "Дядо Цветан е най-възрастният българин в страната", разказва нашият сънародник от Бразилия Даниел Методиев пред БТА. Наскоро той посетил дядо Цветан и разговарял с него. 

Оказало се, че Цветан от Лобош не е забравил да говори българскиС охота той разказал за братята си, за родния край, за следването си в Софийския университет. Бил на 26 години, когато емигрирал в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер, а по-късно сеустановява за постоянно в Бело Оризонте. До пенсионирането си Цветан работи в енергиен холдинг.

За всичките тези години той не е искал да приеме бразилско гражданство. Обича да казва, че е българин и българин ще си остане. И като такъв, редно е да има само едно гражданство – българско.

"Пермакриза" е думата на годината в Англия

Тя описва усещането да живееш през период на война, инфлация и политическа нестабилност и е избрана отCollins Dictionary, съобщи ВВС. Това обобщава колко наистина ужасна беше 2022 г. за толкова много хора“, каза Алекс Бийкрофт, ръководител на годишната класация от 10 думи или фрази, които отразяват нашия непрекъснато развиващ се език и грижите на тези, които го използват“.

"Тихото напускане" също влезе в списъка. Тази фраза е „актът на извършване на основните задължения на работното място или чрез протест, или за подобряване на баланса работа/личен живот“.

Списъкът е съставен чрез наблюдение на базата данни от осем милиарда думи и набор от медийни източници, включително социални медии.

Бирата е опасна

Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, пише сп. "Нюробайолъджи".  Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка, защото увеличава риска от исхемичен инсулт с 21% и от хеморагичен инсулт със 73%

Виното не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.