Коментари

Борисов разпореди подкрепа за всички искания на ПП

  01.11.2022 19:14  
Борисов разпореди подкрепа за всички искания на ПП

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите си да подкрепят всички искания на "Продължаваме промяната", обявени няколко дни след изборите, като в типичния си стил иронизираше, че в намеренията на Кирил Петков и Асен Василев за по-високи социални разходи не са съвместими с друго от техните искания - ограничаване на бюджетния дефицит до 3%.

Борисов отново даде знак, че е съгласен на разговори със съпредседателите на "Продължаваме промяната", които да се излъчват на живо, но само ако преди това е имало разговори между експертите на ГЕРБ и партията на Петков и Василев по темите от финансовата, енергийната и правосъдната сфера. Или с други думи, Борисов изглежда, че предлага нов тур от разговори след като повечето политически сили отказаха срещи с контактьорите Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

От изказването на Борисов, излъчено в профила му във "Фейсбук" по време на партийна среща в централата на ГЕРБ, се разбра, че, ако "Продължаваме промяната" откажат експертни разговори, няма да получат подкрепа от ГЕРБ за съставяне на правителство при втория мандат. По Конституция първа опит за правителство ще направи партията на Бойко Борисов, тъй като има най-голямата парламентарна група, втора мандат ще получи "Продължаваме промяната". (Видео вижте в края на статията)

Борисов за социалните разходи и "фаталната точка"

В смесицата от атаки, че не ГЕРБ, а корупционните практики на "Продължаваме промяната" в енергетиката са свалили предишното редовно правителство, че в идеите на Петков и Василев липсват политики за отбраната, както и липсват намерения за строителство, Борисов заяви, че в партията му са направили изчисления, че искането на "Продължаваме промяната" за увеличаване на пенсиите с 20%, ще означава допълнителни над 7 млрд. лв. разходи за бюджета.

Една по една изброи идеите на "Продължаваме промяната" за увеличаване на минималната работна заплата, за вдигане на данъчния кредит на млади семейства с деца с 50%, за увеличение на заплатите на младите лекари и медицински сестри, но: винаги заключваше, че няма как с увеличени социални разходи да не се увеличава значително дефицитът в бюджета. "Ако приемете всичко досега, не може да приемете точката за дефицита", заключи Борисов и я определи като "фаталната точка".

"И да не стане с първия мандат, ако при втория не го направите по нашия начин - да изчислим сметките, няма да има въобще разговори за втория. Няма да има и за третия", закани се Борисов. Досега "Продължаваме промяната" декларират, че разговори с ГЕРБ за правителство по никакъв начин няма да се водят.

Единствено искането на "Продължаваме промяната" за две тарифи за ток, вода, газ, парно на база консумация Борисов определи като глупост, но все пак депутатите му трябвало да я подкрепят. "Двете тарифи за ток е глупост, не го правете. Ако настояват много, го подкрепете, но това ще е жива далавера и рисково за тези, които ще останат на високата тарифа, рисково и за тези, които ще са на ниската, защото, като я прескочат, ще започнат да плащат на голямата цена", заключи председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов иронизира и позицията на "Продължаваме промяната" да настоява служебното правителство да внесе проект на нов бюджет за следващата година и да се противопоставя на желанието на кабинета да внесе само удължаване на сега действащия. "Асен Василев не харесва собствения си бюджет", смята Борисов, в контекста на това, че настоящият бюджет е изготвен докато Василев беше министър на финансите.

Борисов за правосъдието

Борисов помоли депутатите от ГЕРБ да подкрепят законопроекта с мерки за разследване на главния прокурор, който беше изготвен от бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, подкрепен от настоящия Крум Зарков и наскоро получи зелена светлина от Венецианската комисия.
"Ние няма от какво да се притесняваме. Бойко Рашков може с 23 имота да се чуди как ще се оправя с антикорупционната комисия. Мен ме намериха в къщата в Банкя с децата", каза Борисов, имайки предвид ареста му през март тази година, обявен от съда за незаконен.

Определи като глупост искане от партията на Кирил Петков и Асен Василев "ГЕРБ да се откаже от пъпната връв с Гешев", имайки предвид главния прокурор Иван Гешев. По думите му "пъпната връв на ГЕРБ е с Европа и САЩ". Борисов отново обаче не беше конкретен дали и какво смята да предприеме партията му за законодателство, което да позволи смяна на главния прокурор.