Светът

ЕС: Речта на Путин пред дискусионния клуб Валдай е оруелска

  28.10.2022 15:12  
ЕС: Речта на Путин пред дискусионния клуб Валдай е оруелска

Речта на руския президент Владимир Путин на вчерашния международен форум "Валдай" бе определена днес като "оруелска" (по романа на Джордж Оруел "1984" - бел. кор.) от говорител на Европейската комисия. Според тази реч правилното е грешно, грешното е правилно, истината е лъжа и лъжата е истина, обобщи говорителят.

Фактът е, че Русия предприе незаконно и неоправдано военно нападение срещу Украйна, че нейните въоръжени сили извършиха зверства и военни престъпления срещу цивилни в Украйна - жени и деца; Русия нарушава безогледно международното право и Устава на ООН, нейните действия заплашват мира и сигурността не само в Европа, защото имат последици по целия свят, добави той.

По отношения на руските обвинения, че Украйна създава "мръсна" бомба, говорителят посочи, че Русия е известна с неоснователните твърдения, които отправя, за да прикрие собствените си действия. Говорителят даде пример с това, че по-рано тази година Москва твърдеше, че Украйна развива биологично оръжие, за да оправдае незаконното си нахлуване. Както и преди, днес Русия отново не може да подкрепи твърденията си с доказателства, заяви говорителят.

Фактът е, че, ако не бяха действията на Русия, днешната война нямаше да избухне. Факт е, че Русия може да прекрати войната днес, ако изтегли военните си сили и цялото си оборудване от цялата територия на Украйна в международно признатите ѝ граници, допълни той.

Източник: БТА