Спорт

Тенис турнирът в София няма да се проведе догодина

  27.10.2022 20:17  
Тенис турнирът в София няма да се проведе догодина

Тенис турнирът в София от сериите АТП 250 ("София оупън") няма да се проведе през 2023 г. Това стана ясно след решение на Управителния съвет на Българска федерация тенис (БФТенис).

Причината за него е дублирането на датите за участие на българския национален отбор в плейофа за влизане в Световна група I за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия. Те съвпадат с датите отредени за "София оупън" през 2023 г. през февруари.

"На свое заседание Управителният съвет на Българската федерация по тенис взе решение турнирът Sofia Open от веригата ATP 250 да не бъде провеждан", съобщиха от БФТенис.

"Освен това от техническа и финансова гледна точка е почти непосилно предизвикателство да се организира толкова сериозен турнир в рамките само на три месеца след края на предходния. Приоритет и концентриране на усилията на БФТ през 2023 г. са участието на мъжкия отбор за Купа "Дейвис", на женския за Купа "Били Джийн Кинг", както и дейностите по масовизиране и популяризиране на тениса", добавят още от федерацията.

Надпреварата в София се провежда от 2016 г. Тя беше една от малкото, която се проведе по време на пандемията от COVID-19. Шампион през 2023 г. стана швейцарецът Марк-Андреа Хюзлер.

"УС на БФТ изразява съжаление за създалата се ситуация относно Sofia Open, възникнала от пренареждането на календара от страна на АТР за 2023 г. В тази връзка УС дава мандат на оперативното ръководство на БФТ да търси други варианти за провеждане на ATP турнир или Чалънджъри и WTA турнир в България през втората половина на 2023 г. или през 2024 г".