Новини Реакция

Искат оставката на Фандъкова с протест в 18 часа

  12.10.2022 11:46  
Искат оставката на Фандъкова с протест в 18 часа

С искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова от 18 часа днес от Гражданската организация "Спаси София" ще протестират пред сградата на Общината, за да покажат чрез недоволството си, че има редица проблеми, които не са решени и ще представят пред присъстващите как те могат да бъдат изпълнени. Протестът е озаглавен #Данче, слез. 

Сред недостатъците, които са видими, са лошото състояние на много от улиците и булевардите в столицата, некачествено направените ремонти, презастрояването, проблемите с паркирането и мръсния въздух, посочи независимият общински съветник Борис Бонев.

По думите му на протеста са поканени и експерти, които не просто да назоват проблемите на София, но и да дадат решението.

"Решението там е да има един съвсем различен тип договори, в които да има много по-високо заложени санкции, да има много по-ясен контрол, да има проекти, в които да се влиза в детайли по начина, по който се изгражда инфраструктурата, да не се очаква от фирмите да импровизират на наш гръб и за наша сметка."

Столичната община на практика се явява адвокат на тези фирми, вместо да защитава обществените интереси, смята Бонев.

"Чух един симпатичен, но тъжен слоган: "45 ремонта на ремонта стигат. Времето е наше." Да покажем, че ни пука как изглежда нашият град. Целта на протеста е една, много ясно – оставка на кмета Йорданка Фандъкова. След 17 години на власт тя и партията, която представлява, са се изчерпали", коментира Борис Бонев в предаването "Преди всички" на БНР. 

Начинът на управление на Фандъкова прави така, че вместо да се развива, градът тъпче на едно място, изтъкна той. Бонев е категоричен, че вследствие на много от ремонтите градската среда се е влошила, а общината изработва "мърляви проекти"

"Ремонт на ремонта е наше ежедневие. Не ни се живее в ремонт на ремонта." 

"Винаги съм възприемал жълтите павета като символ на нашия град. Именно този дух, тази история, тази стойност на София по такъв варварски начин се унищожава", подчерта още Бонев. 

Промяната в София е абсолютно наложителна, обобщи той.

"Ние сме готови да влезем в тази битка сами, но ще е по-добре, ако бъде постигнат един широк фронт, широко обединение, предизборно, на всички онези, които няма да адвокатстват на фирми, както го прави сегашното управление."