Анализи

СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР - Заглавия и цитати от медиите

  03.10.2022 21:13  
СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР - Заглавия и цитати от медиите

На 11 ноември 2019 г. писателят Георги Мишев коментира:

 „Преминаването от комунизъм към капитализъм не стана като смяна на зимното време с лятно. Номенклатурата, тази заспала лисица, въртеше своята реставрационна програма към власт и геополитическа стратегия. Едно завръщане към същото.

Мечтаната зора на свободата и лекото дишане се бавят. Получи се римейк на песента на вековете страдания бългорски: „Дали се зора привърши или се две нощи преляха?“.

И тъй, вместо модерно гражданско общество, сплотяващо своите членове, изградихме баровско общество – от клиенти на бара, които си пият питието и отвреме навреме само вдигат палец към бармана, само с жест сочат чашата: „От същото!“.

Българите имат нужда от надежда, подкрепа и ясна визия

В момента нямат нито едно от трите

 „Една част от хората приемат изборните резултати по навик, като тегоба, а други като насилие и подигравка“. (Харалан Александров)

„На този вот избирателите бяха поканени да подпишат празен чек и да гласуват за партия, без да знаят за какъв тип правителство ще бъде използван.“ (Георги Стойчев, изпълнителен директор на „Отворено общество“).

„Повечето партии не успяха да покажат значението на тези избори и да поканят хората активно да участват в тях. Три неща трябва да се имат предвид за следващия кабинет - разделението в обществото, необходимостта от експертиза и финансова дисциплина, която няма да затрудни следващите поколения да изплащат харчовете“. (Проф. Даниел Вълчев)

„Такова правителство никога няма да има легитимната политическа подкрепа не в Народното събрание, а извън него“. (Слави Василев)

„Не е важно кой е победителят, а дали партиите ще си говорят през зимата на нашето недоволство. До голяма степен политиците на този етап се подиграват с хората“ (Диляна Ценова, журналистка)

В обширен коментар преди окончателните резултати от изборите, издателката на „24 часа“ Венелина Гочева пита: „Какъв знак дадоха българите на политиците в четвъртия вот? Пълна вяра никому, чакаме решения, независимо чии са“. В заключение Гочева подчертава: „Българите имат нужда от надежда, подкрепа и ясна визия какво им предстои. В момента нямат нито едно от трите. Няма значение кой ще е първи или втори, а дали още от понеделник ще могат да си говорят“.

В часовете след изборите имаше само инцидентни срещи с журналисти. Бойко Борисов, в други случаи доста словоохотлив, този път път написа само „Благодаря на всички, които ни подкрепихте!“. Корнелия Нинова запази коментарно мълчание.

 „Политици“ без грам политическа култура водят политически дебат. Потресена съм от жалкото „ниво“ на тези политици. Това са хора, които не знаят, не могат и не искат да правят политика и да управляват. За тях политиката и властта са един афродизиак, една дъвка на балончета, която те разтягат както им е удобно и се състезават чие балонче ще стане по-голямо и ще се пукне по-шумно.

Най-промотираните кандидати за властта са немощни и недъгави интелектуално, емоционално и социално. Това са хора, които нямат реална представа за себе си. Те живеят в паралелна на нашата реалност, а знаем, че паралелите не се пресичат.

Най-изумителен за мен беше Кирил Петков, бивш министър-председател на България. Такава безпомощност и недоумявщ поглед не бях виждала скоро. А и не знам дали изобщо съм виждала. Този човек не можа да отговори смислено и директно на нито един въпрос.

Такова нищоказване и пълна безпомощност на зрял мъж с образование и вече опит на много високо политическо ниво, са маркер за много сериозни дефицити. Нямам против хората с такива дефицити, но не желая и не смятам, че мястото им е на най-високите държавни позиции. (Д-р Цветеслава Гълъбова, фейсбук)

България участва в промяната на европейската енергийна карта

 „Българо-гръцката газова връзка променя енергийната карта на Европа и е символ на успешното сътрудничество и свързаността в региона. Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Ще имаме връзка с вертикалния газов коридор, давайки нови възможности не само за България и Румъния, но и за Сърбия, Северна Македония, много други държави от Централна и Югоизточна Европа. Очаквайки и хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална газова диверсификация.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията в НДК за откриването на интерконектора, в която участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

„Много преди Шекспир да напише "всичко е добре, когато свършва добре" българите разбираха тези думи. Това не е само церемония, а е дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия“, посочи Радев.

Държавният глава допълни, че заради войната в Украйна единственият надежден сухопътен път от Азия и Африка към Европа е от Турция през България и Гърция до Сърбия и Румъния, което налага да се развие свързаността в региона чрез модернизиране на контролно-пропускателни пунктове,  разширяване на транспортната, железопътна, дигитална инфраструктура.

Урсула фон дер ЛайенТози проект започна в труден момент и отне много решителност. Този проект означава свобода, може да покрие цялото потребление на газ за България и това е страхотна новини в такива трудни моменти и за вас, и за цяла Европа. Благодарение на проекти и като този Европа ще има достатъчно газ за зимата.

Гълъб Донев: Интерконекторът има достатъчен капацитет да осигури нуждите на България и диверсификация на източниците, което е от ключово значение за сигурността на държавата ни.

Илхам Алиев: От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор.

Кириакос Мицотакис: Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти ще допринесе за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита.  

Николае Чука: Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти.

Александър Вучич: Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект. Вече започна изграждането и на интерконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни. А без Азербайджан няма как да разчитаме на диверсификация на доставки в Европа.

Стево Пендаровски: Новият интерконектор дойде в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа.

Първоначалният капацитет на интерконектора, който е дълъг 182 км, е 3 млрд. куб. м годишно, като до 2024 г. се очаква на Комотини да бъдат изградени компресорни станции, така че капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м на година. Инвестицията е в размер на 240 млн. евро, като 110 млн. са заем от Европейската инвестиционна банка, а 84 млн. евро са грантово финансиране от ЕС.

Цената на газа за октомври поевтинява с почти 34% спрямо тази за септември. За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цените, залегнали в договора, което вече се доставя по стартиралия интерконектор „България - Гърция“. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването цената на синьото гориво за октомври.  

Путин: Русия не им трябва. Русия ни трябва

„Искам киевските власти и техните истински госодари на Запад да ме чуят, така че всички да запомнят това – хората, живеещи в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие, стават наши граждани завинаги.“

Това заяви президентът Путин. Церемонията се проведе в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец.

Какво още каза Путин?

  • Ще защитаваме земята си с всички налични средства.
  • Русия не им трябва. Русия ни трябва.
  • Съветският съюз вече го няма, миналото няма как да се върне. Но и Русия няма нужда от това и не се стреми към него.
  • Не искаме при нас вместо мама и татко да има родител номер 1 и номер 2 и вместо мъже и жени да има някакви джендъри. За нас това е неприемливо.
  • Западът е преследван от факта, че има такава велика страна Русия, богата на ресурси. Той иска да ни види като колония, като тълпа от бездушни роби.
  • Диктатурата на Запада е насочена срещу всички общества, тя изцяло отрича човека, вярата и ценностите, придобивайки черти на сатанизъм.

Джо Байдън: САЩ осъждат измамния опит на Русия да анексира суверенна украинска територия. Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна да възстанови контрола върху територията си, като укрепваме военната и дипломатическата ѝ позиция, включително чрез предоставяне на допълнителна помощ за сигурност в размер на 1,1 млрд. долара.

Жозеп Борел: Анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска област прави много по-труден, почти невъзможен края на войната. Русия е на път да загуби войната. Но Украйна все още не е спечелила.

Доналд Тръмп призова американското ръководство да допринесе за сключването на мирно споразумение между Русия и Украйна и се предложи за ръководител на групата от преговарящи. "Не влошавайте всичко заради експлозията на тръбопровода. Действайте стратегически, умно, сключете сделка. И двете страни имат нужда от това, и двете го искат. Целият свят е заложен на карта. Аз ли да водя групата, какво ли?", написа бившият президент в социалната си мрежа Truth Social, цитиран от "Труд".

Тревожни оценки

Имаме елит със слугински рефлекс

България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години. Били сме победени, били сме много по-бедни, много по-неграмотни, имали сме гражданска война, но в толкова унизено, цялостно културно и ментално състояние на страната никога не сме били. Само за 30 години ние сме намалели на 50% - без война. Очевидно сме около пет милиона и половина и дори това са надути цифри. Ние имаме жалки икономически, военно-политически и всякакви други възможности.(Проф. Иво Христов, из интервю за Епицентър.бг)

Трябват ни 2100 км магистрали, построени са само 870 км

Построили сме не повече от половината от магистралите, които е трябвало да изградим преди десет години. Ако България има нужда от 2100 км магистрали, при положение, че са построени 870 км и остават 1230 км, мога да предложа като приоритет за следващите правителства да бъде завършен целият процес на проектиране, ускоряване на всички съгласувателни процедури, стриктен график за реализация и ясна стратегия. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков на пресконференция.

Стана ясно, че 38 на сто от магистралите, които трябва да се проектират и да построят, са с изключително незадоволително проектантско и с никакво строително решение.

Магистралите, които сега имат проектна готовонст, са Русе-Велико Търново (75 км), „Хемус“ – (96 км) и Европа (16,5 км). Най-проблемният участък, който трябва да бъде изграден до 2023 г., е магистрала „Европа“. През периода 2022-2025 г. се предвижда да зъвърши цялостното изграждане на участъка от Благоевград до Крупник на автомагистрала „Струма“ и трасето между Боаза и Павликени на автомагистрала „Хемус“. Трябва да бъдат модернизирани отсечките Видин-Монтана и Враца-Ботевград от трасето между Видин и Ботевград.

Здравното досие - през телефона

Мобилното приложение еЗдраве вече ще дава дава достъп до личното здравно досие и всички налични електронни здравни документи през телефон. То ще може да се ползва обаче само от тези, които притежават електронен подпис.

В него ще се виждат телефонът и мейлът на лекуващия лекар, лечебното заведение, в което е лекуван човек, поставената анамнеза, информация за лаборанта, въвел например данни от изследвания, резултати от направени изследвания с посочени референтни стойности, предписаните рецепти и дали те са изпълнени и т.н.

При е-рецептите има специален бар код, с който, без ЕГН и дата на посещение при лекаря, пациентът ще може да получи изписаните му лекарства, показвайки кода на фармацевта в аптеката. Всяко от издадените направления също ще има бар код.

Токът по стъпките на газа

Шест пъти по-високи сметки за ток може да плащат домакинствата през следващата година. Това ще стане, ако България изпълни поетите пред Брюксел ангажименти с Плана за възстановяване и устойчивост, което е необходимо условие да получим парите от ЕС.

Според европейския план още от 2023 г. цената на тока за бита трябва да бъде като на свободния пазар. Така например вместо сметка от 80 лв. за ток, домакинствата ще трябва да плащат 480 лв.

Без прецедент след Втората световна война

"Путин отчасти е продукт на нашите грешки от 30 години насам. Вместо да разглеждаме Русия като страна, освободена от комунизма и следователно като приятел, ние я третирахме като победена страна, в най-добрия случай като “регионална” сила без голямо значение, както казваше Обама. “Голяма бензиностанция с атомни бомби” според сенатор Джон Маккейн. По този начин бе подхранено озлоблението на руснаците към Запада и към демократичната система като цяло...

За съжаление, човечеството никога не запомня уроците от историята, трудно научени от предишните поколения. През изминалите месеци конфликтът се превърна в истинска необявена прокси война между САЩ, а зад тях НАТО, и Русия. Свидетелство за това е успешната контраофанзива на украинската армия в района на Харков, успех, който по собственото признание на Зеленски, никога не би могъл да бъдат постигнат без помощта на САЩ. Най-висшите представители на Пентагона сами потвърдиха, че тази контраофанзива е била тясно подготвена и планирана от Вашингтон с украинския Генерален щаб. Тази изключително сериозна ситуация няма прецедент след Втората световна война". (Пиер Льолуш, бивш председател на Парламентарната асамблея на НАТО, в интервю за "Фигаро")

НАТО отказва ускорено членство на Украйна

НАТО не е част от конфликта в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг малко след като украинското ръководство подаде молба за ускорено присъединяване към Алианса. И припомни, че решенията за разширяване на военния съюз се вземат с единодушие от всичките 30 страни-членки.

„Сега сме фокусирани върху оказването на подкрепа на Украйна, за да й помогнем в самоотбраната. НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от Алианса “, каза още Столтенберг.

Орбан ще пита унгарците съгласни ли са със санкциите срещу Русия

Санкциите срещу Русия се решиха от брюкселските бюрократи и европейски елити. Никой не попита хората, европейските народи. Унгария ще е първата. Ще попитаме унгарците съгласни ли са със санкциите.

Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан в социалната мрежа Фейсбук след дълга реч в парламента на Будапеща.

Според Орбан бюрократите в Брюксел трябва да разберат, че не е възможно да се залага на карта съдбата на цели национални икономики и милиони граждани. Време е да говорим откровено с нашите американски приятели, стига да не е твърде късно, категоричен бе премиерът.

Не винаги минус по минус прави плюс

"Незаконното нахлуване в Украйна, незаконните референдуми, незаконната мобилизация усложниха нещата. Вероятно президентът Путин не се съобразява, че политиката и международните отношения не са математика и там не винаги минус по минус прави плюс. Подобни действия не биха довели до възможност за мирни преговори".

Това каза пред БНР Николай Свинаров, бивш министър на отбраната, и допълни, че се очаква ожесточение на бойното поле и „нищо чудно Путин да пристъпи към използване на ядрено оръжие".

Няма нищо страшно, че има избори. Страшното е, че няма резултат

Лошото на всички партии е, че като грамофонна плоча говорят само кого мразят, с кого искат властта и с кого не, а не казват нищо за народа, за който трябва да се направи нещо.

В малките държави винаги има натиск от много посолства и България се прави на костенурка, която се крие в корубата си, когато стане неприятно. Това е нормално, защото сме малък народ и търсим покровителство, защото българите обичат някой да им казва как да живеят, а в същото време се борят за свобода цял живот.

Ако няма мнозинство, всичките партии ще бъдат изметени, да не си правят илюзии. Минахме границата на опитите. Трябва експертно правителство, няма значение с кои партии. Всички да спрат да се занимават с личните си амбиции и да се наведе глава пред по-големите цели. Ние не сме били никога по-разединени, откакто сме сега. С хвърляне на яйца и камъни не се управлява държава.

Отговорността на политика е много голяма и трябва да се управлява с мъдри хора, а не с млади или стари, защото с всички партии може да се разбере човек. Назрял е моментът да има нова кръгла маса. Трябва да се състави правителство, да се гласуват закони, да се подгони инфлацията, за да я спрем донякъде и хората да се почувстват по-спокойно, да идват инвестициите. (Вежди Рашидов, тв „България он еър“)

ЕК спасява зайците, пъдпъците и другия дивеч

Нов регламент на ЕК е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия, съобщи Нова тв. Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от сегашните патрони.

„Инициативата на ЕК засяга всички български ловци, които са близо 160 хил. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото – стоманените. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи – 5-6 лв. при цена сега 50-60 ст.”, заяви инж. Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците.

Вече е стартирала е подписка срещу предложението, в която са се подписали 20 хил. души. 

Папата призова младите да спасят планетата

По време на посещението си в Асизи, родното място на Свети Франциск Асизки - покровител на Италия и на животните, папа Франциск призова младите хора да проявят "смелост" в отказа от изкопаеми горива и изрази съжаление, че по-възрастните поколения не са знаели как да опазят планетата и да осигурят мир.

На среща с около 1000 млади хора от целия свят папата каза, че възлага надеждите си на усилията им за спасяване на планетата като направят така, че световната икономика да се грижи в по-голяма степен за бедните.

"Сега е времето да покажем по-голяма смелост при отказа от изкопаеми горива, за да ускорим разработването на енергоизточници с нулево или положително въздействие върху околната среда", каза Франциск.

17 камбани огласяват Розовата долина

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, започна тържествената света литургия по повод 120 години от освещаването на храма "Свето Рождество Христово" в Шипка. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа. Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име.

"Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта", посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.

Кой какви кралски бижута ще получи

Кралица Елизабет Втора остави наследство от половин милиард долара и голяма колекция от лични бижута. Личното й състояние ще наследи новият крал Чарлз III, когато бъде коронясан след година.

Кралските колекции от бижута са два вида – единият е на британската корона, а другият е личната колекция на кралицата. Част от бижутата са изложени в Лондонската кула. 

Личната колекция на Елизабет II се състои предимно от бижута, които тя е наследила от членове на семейството или лично е закупила. По-голямата част от близо 50-те тиари на кралицата са от нейната лична колекция, така че на теория тя може да ги подари, на когото пожелае. 

По-голямата част автоматично ще бъдат предадени на Чарлз и Камила, а след това и на Кейт. Все още не е ясно точно при кого ще отиде всяко едно бижу на Елизабет II, но се предполага, че тя вече ги е разпределила на най-близките членове на семейството си.

18-ият Херцог на Норфолк остава без книжка

Човекът, който организира погребението на Елизабет II, бе лишен от правоуправление на автомобил за 6 месеца, въпреки настояването му, че има нужда от шофьорската си книжка, за да организира коронацията на крал Чарлз III. Едуард Фитцалан-Хауърд, 18-ти Херцог на Норфолк, е бил засечен да използва мобилния си телефон. Той е бил спрян от полицията в BMW-то си, след като минал на червено, докато използвал телефона си. Той призна за нарушението, но се надяваше да избегне забраната, заради "извънредните обстоятелства, които произтичат от работата му", както се обоснова.

Прокурорът Джонатан Брайън заяви, че благородникът вече е имал отнети 9 точки за нарушения, включително превишена скорост, и след отнемането на още три трябва да му бъде отнета книжката.

Когато гръм удари...

Бурята не пощади и Народния театър

Бурята в София засегна сградата на Народния театър "Иван Вазов", която има статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с национално значение.

Природното бедствие остави прокапали тавани, разрушена мазилка и наводнени помещения в театъра. По ирония на съдбата заради наводнени пространства отмениха представлението "Когато гръм удари, ехото заглъхва".

По предварителни изчисления средствата за ремонт ще трябват милиони. От Министерството на културата съобщиха, че ръководството на театъра може да кандидатства за допълнително финансиране.

„Дребни“ новини

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком" ще има нов собственик, след като офертата на Спас Русев беше избрана от кредиторите на компанията. Цената е между 120 и 130 млн. евро. Абонатите на „Булсатком“ са 648 хил., а интернет потребителите – 170 хил. Зa 2021 г. пpиxoдитe доставчика са 161 млн. лв., а зaгyбите - 22 млн. лв.

Русия забранява от 10 октомври автомобилния превоз на товари през нейна територия на компании, регистрирани в неприятелски страни. Мярката, която ще действа до края на годината, засяга държавите от ЕС, Великобритания, Норвегия и Украйна.

 Руснаците, които напускат страната, защото не искат да воюват, са добре дошли в нашата страна, заяви албанският премир Еди Рама. Той повтори становището на Тирана, че стои на страната на Украйна и не признава референдумите, организирани от Русия.

Германия няма да действа сама при доставката на оръжия за Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц и увери, че страната му ще направи всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между Русия и НАТО. През последните седмици Германия беше подложена на остри критики от Украйна и  страни от НАТО, че не изпрати на Киев танкове и бойни машини на пехотата.

Вълната от украински бежанци е увеличила населението на Германия до най-големия му брой в исторически план. Жителите на най-населената страна в ЕС вече надминаха 84 млн.

Банкноти с лика на крал Чарлз III ще влязат в обращение до средата на 2024 г. Банкнотите с лика на Елизабет II ще бъдат изтеглени от обращение, когато се износят или повредят.

Баща ми ще бъде крал, така че по-добре внимавайте“. Това казвал на съучениците си деветгодишният принц Джордж, син на прекия наследник на британската корона Уилям, пише Кейти Никъл в книгата си „Новите кралски особи”.

Ръководителите на три големи американски банки - J.P. Morgan Chase, Bank of America и Citigroup - обещаха на изслушване в Конгреса, че ако Китай бъде санкциониран от САЩ заради инвазия в Тайван, те ще се оттеглят от китайския пазар.

Три турски държавни банки спряха използването на руската система за плащания с карти "Мир" след силен натиск от страна на Вашингтон тази платежна система да не действа като канал за избягване на санкциите на САЩ срещу Москва.

От 1 януари 2023 г. минималната цена на половинлитрова бутилка водка в Русия ще бъде увеличена от 261 до 281 рубли. Конякът, която сега струва 480 рубли, ще се продава  за 517 рубли.

Личният самолет на нападателя на Пари Сен Жермен Лионел Меси е извършил 52 полета през миналото лято, пише в. "Екип", но уточнява, че не само аржентинецът е използвал самолета, а и семейството му. От тях 30 са били междуконтинентални и 14 трансатлантически. Според изданието, общите емисии на въглероден диоксид на самолета възлизат на 1502 тона - толкова, колкото средностатистическият жител на Франция би отделил за 150 години.

Из архива

Кой е Йоан Кукузел

Наричат го православния Йохан Себастиан Бах. Велик майстор на музикалното изкуство и поет, с прекрасен глас, църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Канонизиран е за светец. Българската православна църква го почита на 1 октомври. Писателят Добри Немиров пише романа „Ангелогласният“ (1938), посветен на Йоан Кукузел.

Роден е около 1280 г. в Драч, днес Дуръс, Албания. Родният му град е бил няколко пъти в пределите на Първото и Второто българско царство. В ръкописите се споменава като Йоан Пападопулос Кукузел. Някои учени правят извода от това, че майка му била българка, а баща му грък или българин. Защото Пападопулос може да обозначава и погърченото славянско прозвище „попов син“. Най-прочутата му композиция  - „Полиелей на българката“, е посветена на майка му.

Според приложението на в. „Телеграф“ – „Чудеса и вяра“ – това прозвище сочи към свещеническо потекло на Кукузел. Един от най-известните хорове не само в България, но и в цяла Европа носи името „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният“.