Коментари

ЛЮБОПИТНО ОТ СЕДМИЦАТА

  03.10.2022 21:12  
ЛЮБОПИТНО ОТ СЕДМИЦАТА

Новини от „друг“ свят

Не убивайте мравките!

Около 20 квадрилиона мравки живеят на Земята. Това са 20 хиляди милиона милиона или в цифрово изражение 20 000 000 000 000 000 (20 с 15 нули).

Според проучване на Science Alert всички мравки съставляват около 12 млн. тона сух въглерод, което надхвърля масата на всички диви птици и диви бозайници в света, взети заедно, и е равно на около една пета от общото тегло на хората. Наред с множество други роли, мравките разрохкват почвата и позволяват на кислорода, водата и хранителните вещества свободно да проникват до кореновата система, разпръскват семена, разграждат органични вещества, създават местообитания за други животни и формират важна част от хранителната верига.

Известни са над 15 700 вида и подвида мравки, чиято силна социална организация им позволява да колонизират почти всички екосистеми и региони по света. Освен това, те предоставят жизненоважни екосистемни услуги на хората. Например, могат да бъдат по-ефективни от пестицидите при производството на храна.

Появи се конкурент на Стоунхендж

В Прага е открит мистериозен каменен кръг  с диаметър 55 метра. Учените смятат, че той е по-стар от Стоунхендж и пирамидите, построени преди около 7 хил. години. Все още не е ясно с каква цел е бил направен, но се знае, че неговите строители принадлежат на древна култура, съществувала в периода 4900-4400 г. пр.н.е.

Открити са и останки от дървена защитна стена, фрагменти от керамика, животински кости и каменни инструменти.

Вулканът Хоум Риф роди нов остров

След 16 години дълбок сън подводният вулкан Хоум Риф в централната част на островите Тонга се е събудил. На 10 септември лава и скални фрагменти се изливат в океана на 25 км югозападно от остров Лате, а потоци от пара и пепел пробиват повърхността на вълните. Отломките бавно се събират в нов остров, покриващ 4 хил. кв. метра и достигащ височина 10 метра само за няколко дни. Едва десет дни по-късно той е набъбнал шест пъти, разширявайки се до 24 хил. кв. метра.

През 2006 г. Хоум Риф също „ражда“ нов остров, просъществувал една година преди океанските вълни да го разрушат.

Земята се брани от опасни космически обекти

Сонда, изпратена от НАСА, се удари преднамерено в астероид, за да промени орбитата му. Това е първият по рода си тест за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти и важен момент за историята на космическите изследвания и дори на човечеството.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хил. астероида от всякакъв размер, но нито един от тях няма да заплаши нашата планета през следващия век. Не всички астероиди обаче са проучени. Според учените динозаврите са изчезнали преди 66 млн. години след като Земята се сблъсква с голям астероид с диаметър около 10 км.

Пчели вдъхновяват дронове

Роботизирани дронове, вдъхновени от осите и пчелите, могат да бъдат строителите на бъдещето. Те отпечатват 3D структури, докато летят. Технологията може да се използва в труднодостъпни или опасни места, като например високи сгради, или при оказването на помощ след бедствия.

Дроновете работят автономно, напръсквайки лек циментов слой и след това извършват сканиране за контрол на качеството, за да коригират непрекъснато следващия слой.

„Алис“ дебютира в небето

Американска авиационна компания дебютира със свой изцяло електрически самолет. Машината, наречена „Алис" от производителя Eviation Aircraft, излетя от писта на международното летище във Вашингтон.

„Алис" летя 8 минути, достигайки височина от 1066 метра и максимална скорост от 275 км/ч. Самолетът не произвежда въглеродни емисии, значително по-безшумен е и струва по-малко за работа на час полет в сравнение с леките реактивни самолети или турбовитловите двигатели от висок клас.

Птиците по света намаляват

Почти половината от видовете птици на планетата намаляват, според анализ, който очертава най-мрачната картина на унищожаването на птичия живот. Разширяването и интензифицирането на селското стопанство оказва натиск върху 73% от видовете. Другите основни заплахи са изсичането на горите, инвазивните видове, експлоатацията на природните ресурси, пожарите и влошаването на климата.

В световен мащаб 49% от видовете птици намаляват, един на всеки осем е застрашен от изчезване, а най-малко 187 вида са изчезнали от 1500 г. насам. Само 6% от птиците се увеличават в световен мащаб.

Сушата убива зебри и слонове

Най-сухото време от 40 години в Кения е причина за смъртта на почти 2 на сто от най-едрите и най-рядко срещаните зебри на Греви. Освен тях, жертви са и слоновете. Смъртността при тях е 25 пъти по-висока за последните три месеца в сравнение с предишни периоди. 

Сушата води до липса на храна в дивата природа. Животните се отправят към градовете, където попадат в смъртоносни сблъсъци с хората.  В началото на септември  са регистрирани осем пъти повече мъртви животни и такива, които са в безпомощно състояние и не могат да се изправят. 50 слона се водят мъртви или изчезнали.