От мрежата

Осемте джуджета: Съдът отхвърли претенция за около 3 млн. лв.

  03.10.2022 16:26  
Осемте джуджета: Съдът отхвърли претенция за около 3 млн. лв.

Софийският градски съд (СГС) е отказал да признае задължение на бизнесмена Илия Златанов към Любена Петрова, бивша съпруга на някогашния шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Тримата са основни действащи лица в криминалния скандал "Осемте джуджета", разкрит от организацията "Антикорупционен фонд". В разследването е разказана историята на бизнесмена Илия Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг. злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров.

Любена Петрова, която по време на аферата все още е съпруга на Петьо Еврото, претендира близо 3 млн. лв. от Златанов, поети като задължение по запис на заповед. Документът е изготвен след като бизнесменът търси от бившия следовател съдействие, за да реши проблемите си със сина си, с когото спорят за имущество. Някогашният магистрат му обещава помощ, но се случва друго. Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък. От него пък взели няколко килограма злато, които уж били иззети като веществени доказателства, но след това се оказали у съпругата на Петров.

След като историята бе разказана от „Антикорупционен фонд“, Петьо и Любена се разведоха. По случая започнаха прокурорски проверки, но вече две години държавното обвинение упорито мълчи, а историята постепенно се забравя. Междувременно Петрова е поискала Златанов да ѝ плати парите, описани в записа на заповед. Той е отказал и е започнало гражданско дело. По време на процеса са били разпитвани двете страни, както и адвокатки, работили за Петров. Те разказват, че са имали контакти със Златанов, защото по разпореждане на бившия следовател подготвяли сигнал от името на бизнесмена до спецпрокуратурата.

В решението по гражданското дело съдия Елена Андреева стига до извода, че записът на заповед има връзка с друг документ – договор за правни консултации, сключен между Златанов и Петрова. Той обаче бил на база друго „казуално отношение“ - устната договорката между бившия следовател и бизнесмена. Затова съдът обявява, че Златанов не е имал намерение да се задължи към Петрова, а към бившия ѝ съпруг. Така претенцията е отхвърлена. Решението не е окончателно и може да се обжалва.