Коментари

Костов прогнозира, че никой няма да иска да управлява

  03.10.2022 16:08  
Костов прогнозира, че никой няма да иска да управлява

"Има вероятност всички политици да се изпокрият и никой да не смее да управлява" - прогнозира бившият премиер Иван Костов в интервю за БНР.

Според него има ясна възможност за управление - тези, които свалиха правителството на Кирил Петков, да поемат сега управлението на страната. Това са ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". По думите му обаче това едва ли ще се случи:

"Колкото и да се пъчат и да говорят колко голяма експертиза имат ГЕРБ, имайки предвид боязливостта на техния лидер - той си дава ясна сметка, че не може да се справят с тази ситуация, в която се намира страната - много бързо ще загубят тази преднина и ще се окажат не в кондиция да спечелят местните избори. Тогава би паднало правителството им, ако го направят".

Той подчерта, че много от партиите не са се позиционирали ясно по основни теми - войната на Путин срещу Украйна и липсата на върховенство на закона в България, както и дали да бъде свален и поставен под наказателна отговорност главният прокурор Иван Гешев. Тези позиции е трябвало да бъдат изяснени по време на предизборни дебати, от каквито политиците се боят. "Боят се, защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Защото са отчуждени, превърнали са се в един далеко от хората елит, който не е сред тях", коментира бившият министър-председател.

Според Иван Костов ДБ ще бъде напълно унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС. А "Продължаваме промяната" дължи отговор защо се стигна до този резултат на изборите.