Коментари

Николай Денков: ПП не е дошла за едни избори, ще работи да бъде системна партия

  03.10.2022 10:07  
Николай Денков: ПП не е дошла за едни избори, ще работи да бъде системна партия

България трябва да се развива в три посоки –  европейската, борбата с корупцията и социалната посока, каза в коментар за БНР проф. Николай Денков от ПП, бивш министър на образованието.

"Виждате, че са под заплаха. Една от партиите, която получи 10%, настоява да се излезе от ЕС и НАТО. Други две партии, които в момента са във водеща позиция да направят правителство, нямат никакъв проблем с корупционните схеми. Друга една от партиите, много повече настоява за фискалната дисциплина, вместо да настоява, че хората трябва да получат подкрепа. Части от ДБ много повече държат на фискалната дисциплина, отколкото на подкрепата за хората."

ПП не е дошла за едни избори, за една или за две години, допълни той в предаването "Преди всички".

"ПП ще работи за това да бъде системна партия с тези принципи."

"Много предсказатели казваха, че ще се сринем, ще изчезнем. Не мисля, че този резултат е особено негативен", посочи Николай Денков относно класирането на изборите. 

Според него за кратък период ПП е успяла "да сплоти" ДБ и БСП.

По думите му трябва да се търси правилния баланс, а той не може да бъде за сметка на толерантност към корупцията.

"Това, по което няма компромис, е борбата с корупцията. Ако ние не преодолеем този проблем за България, тя няма бъдеще."​Смисълът на сформиране на обща парламентарна група с ДБ би бил, ако има възможност за съставяне на правителство, поясни Денков. 

"Но ако ние сме в малцинство, това не би помогнало с нищо."

"С този избор – ако ГЕРБ и ДПС наложат отново техния модел на управление, очевидно се връщаме назад. Това не е пътят на съвременна България", смята Николай Денков.