Бизнес

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

  30.09.2022 15:01  
Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база. Това заяви след срещата си с президента Румен Радев държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, предава news.bg.

"С президента Радев обсъдихме доставката на допълнителни обеми азербайджански газ към България. Аз ще засегна тази тема на национално равнище, когато се върна в страната", каза Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия интерконектор с Гърция, по който страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра азерски газ годишно. Официалният старт на работата на тръбата пък ще бъде даден в събота, 1 октомври, като на специалната церемония, която ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата ще присъстват също така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на срещата си двамата държавни глави обсъдиха теми, свързани със стратегическото партньорство между двете държави, както и задълбочаване на сътрудничеството в сфери като енергетика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура.

Алиев посочи още - Азербайджан разполага с сериозни газови залежи от 2,6 трилиона кубически метра, като си поставя стратегическа цел - да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще.

"Въз основа на меморандума (подписан между Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на председателя на ЕК в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за производство и пренос на газ, засегнахме и редица теми от енергетиката като производство и износ на електроенергия и сътрудничество в тази сфера, за доставката на допълнителни количества нефт, както и много други теми", посочи още президентът на Азербайджан.

Алиев анонсира и предстояща своя среща с представители на българския бизнес, както и покани български фирми да инвестират в Азербайджан. "Имаме редица големи инфраструктурни проекти, като компании от приятелски държави са добре дошли да участват в тях."

От своя страна българският президент Румен Радев нееднократно подчерта, че сътрудничеството между София и Баку вече се е издигнало на много високо ниво - на стратегическо ниво.

"Утре ще открием междусистемната газова връзка между България и Гърция, което е изключително важно събитие не само за България и съседните ни страни, но и за региона на Централна Източна Европа. Това е връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, която променя решително енергийната карта на Европа. Тя далеч надхвърля измеренията на един енергиен проект, защото е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в целия наш регион. По-важното е, че тази връзка наистина затвърждава нашето стратегическо партньорство и е в резултат на един ангажимент, поет от президента Алиев преди десетилетие", заяви Радев.

Президентът съобщи още - четири държави - България, Румъния, Унгария и Словакия съвместно предлагат на Баку да транзитират към Европа газ през собствените си газопреносни мрежи, вместо да се правят скъпи и отнемащи време инвестиции по разширяването на Южния газов коридор, по който към момента азерския газ отива на запад. Предложението ще бъде обсъдено обстойно в събота в рамките на официалната церемония в НДК.

"Така газът ще пристига много по-сигурно в евтино в Централна и Западна Европа", изтъкна държавният ни глава.

Радев е представил и друга идея на Алиев - българските заводи, потребяващи значителни количества природен газ като тези, произвеждащи изкуствени торове, полимери, стъкло и цимент да получават газ директно от Азербайджан, като след това съвместно да продават произведената продукция на европейските пазари.

"Тези наши големи промишлени потребители на газ да получават газ от Азербайджан, а в последствие заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата, като по този начин се спестяват огромни средства от транспорта, спестява се време и се излиза директно на европейските пазари. Това ще доведе и до значително облекчаване на обществения доставчик "Булгаргаз".

Далеч не само засилването на сътрудничеството в енергетиката е била тема на разговорите, подчерта Румен Радев. Обсъдени са били съвместни проекти в информационните технологии, роботиката, изкуствения интелект, производство на зелен водород, на компоненти за автоиндустрията, земеделието, фармацията, хранително-вкусовата промишленост, образованието и културата.