Развлечения

След реставрацията: Минералната баня в Банкя отвори врати в автентичния си вид

  29.09.2022 14:48  
След реставрацията: Минералната баня в Банкя отвори врати в автентичния си вид
  БТА

Реставрираната минерална баня в Банкя бе открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на район "Банкя" Рангел Марков. Банята отваря врати за граждани за първи път от 2000 г. От 14 и 17 часа днес са предвидени турове за посетители. От утре, 30 септември, работното време ще бъде всеки ден от 9 до 20 часа, съобщи кметът Фандъкова.

Тя каза, че ремонтът и реставрацията са продължили две години и са на стойност 8 млн. лева. Банята ще бъде управлявана временно от общинското дружество "Софийски имоти", докато се намери кой да я стопанисва дългосрочно. Имаше обявена процедура за концесия, но не се намериха кандидати, каза още кметът Фандъкова. В присъствието на Фандъкова, кметът на Банкя Рангел Марков връчи ключа на Димитър Шивачев, изпълнителен директор на "Софийски имоти".

Банята предлага на посетителите термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня.

Деца и ученици ползват банята с 30 процента отстъпка. За пенсионери има 50 процента намаление от единичните цени, в делнични дни до 16:00 часа.

Термалната зона включва басейн с 37 градуса минерална вода, минерални душове и масажни дюзи. 15 лв. струва посещение в термалната зона, картата за шест посещения е 75 лева.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, припомнят от Столичната община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

На 21 юли тази година Столичният общински съвет взе решение минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество "Софийски имоти". В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на "Софийски имоти" ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения. До решението управлението на банята да бъде дадено на "Софийски имоти" се стигна, след като не се намериха кандидати за концесионери на минералната баня.