Анализи

80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии

  28.09.2022 13:34  
80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии

Над 80% от сградите в София нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. Това алармира инж. Христомир Иванов по БНР.

"Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", обясни специалистът. Затова гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита. 

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи още Иванов. 

Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита, уточни той. И апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти. 

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).