Новини Светът

Китай призова Русия да зачита суверенитета на Украйна

  28.09.2022 09:59  
Китай призова Русия да зачита суверенитета на Украйна

Китайските власти призоваха във вторник за зачитане на суверенитета на всички страни с оглед референдума на Русия в четири региона на Украйна. „Китай винаги е поддържал, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се уважава“, каза говорителят на външното министерство Уанг Уенбин на пресконференция в Пекин.

„Целите и принципите на Хартата на ООН трябва да се спазват, законните опасения за сигурността на всички страни трябва да се вземат сериозно и всички усилия за мирно разрешаване на всяка криза трябва да бъдат подкрепени“, каза Уанг, цитиран от китайския всекидневник Global Times.

„По украинския въпрос Китай винаги е стоял на страната на мира и се е ангажирал да насърчава мирния диалог“, добави той.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, той поиска да се въведат нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни гаранции за колективна сигурност.

Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН.

Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби".

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", каза Зеленски за Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации. Ако такова изключване е затруднено процедурно, участието ѝ в тях да бъде замразено, предположи той.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.