Новини Светът

Приключи гласуването на референдумите в четирите украински области

  27.09.2022 18:20  
Приключи гласуването на референдумите в четирите украински области

Над 96% от хората в окупираните територии в Източна Украйна са гласували за присъединяване към Руската федерация, сочат предварителните резултати, обявени от руските власти. 4-дневните незаконни референдуми приключиха в 16 ч, само час и половина по-късно вече бяха обявени резултатите от преброени над половината бюлетини в Запорожка и Херсонска област. Окончателните резултати ще бъдат обявени вероятно още тази вечер или най-късно утре сутринта. Вотът под дулото на руското оръжие отваря пътя на руския президент Владимир Путин към анексиране на 15% от територията на Украйна. 

В четвъртия ден от така наречените референдуми  за първи път бяха отворени избирателните секции, а още сутринта жителите бяха приканени да дадат своя глас.

В телевизионно изявление руският президент Владимир Путин увери: 

"Спасението на хората в териториите, където се проведоха референдумите, е основен фокус и в центъра на вниманието на нашето общество и държава."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че гласуването ще има радикални законови последствия, а бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че Русия има правото да защитава територията си с ядрено оръжие. 

Това със сигурност не е блъф", допълни Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Още утре руската Държавна Дума ще премине към обсъждане на анексирането на окупираните украински територии, а в петък президентът Владимир Путин ще произнесе официална реч пред двете камари на парламента и ще подпише анекс за присъединяването на областите. 

С анекксирането на Донбас, Херсонска и Запорожка област Русия си осигурява сухопътна връзка между федерацията и анексирания още през 2014-та година Кримски полуостров. 

Киев и Западът отхвърлиха допитванията и заявиха, че няма да признаят резултатите.От Европейската комисия обявиха, че ще санкционират всички граждани, които участват или подпомагат по някакъв начин провеждането на референдумите в окупираните територии, а украинският външен министър Дмитро Кулеба призова: 

"Нужна е сериозна реакция, а не да се ограничаваме с козметични мерки. Колкото по-мека е реакцията на така наречените реферндуми, толкова по - голяма ще е мотивацията на Русия да ескалира и да анексира още територии."

Кулеба направи изявлението съвместно с френския външен министър Катрин Колона, която пристигна на изненадваща визита в Киев. А украинската армия продължава контраофанзивата на изток. 

Днес  украинците си върнаха контрола върху Купянск-Узловой - един от най-големите логистични центрове в Харковска област. След началото на украинската контраофанзива в Харковска област от началото на септември руските сили се отдръпнаха зад фронтовата линия при реките Оскол и Северски Донец.