Анализи От мрежата

Костадинов ръси лъжи в ефир и повтаря тезите на Кремъл за войната в Украйна

  26.09.2022 19:05  
Костадинов ръси лъжи в ефир и повтаря тезите на Кремъл за войната в Украйна

Лъжи в национален ефир бълваше лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов. Пред bTV той яростно реши да защити тезите на Русия за войната в Украйна, а освен това изрече лъжа - че са затворени българските училища в Таврия, където живее българско малцинство.

В Украйна се води гражданска война от 2014 г. и Русия била оставена без избор - трябвало да защити своите интереси и народ там. Тезата се припокрива 1:1 с оправданията на Кремъл за началото на инвазията в Украйна.

"Руската страна осем години се опитваше да защитава сънародниците си. Минските споразумения не бяха спазени от Украйна. В една война няма прави и криви. Ние трябва да гледаме нашия интерес. Той трябва да се диктува от това какво се случва в българското малцинство в Украйна. Бях там и получих черен печат, защото видях как българските граждани се притискат. В Таврия българските училища са били затворени още 2014 г. България тогава не реагира", посочи Костадинов без да му мигне окото.

Списък на българските неделни училища в чужбина за учебната 2022/2023 г., който е напълно достъпен на сайта на Министерството на образованието и науката, показва, че напълно функциониращо е Неделно училище "Васил Левски" в Бердянск, с. Зеленовка. Общо девет български неделни училища функционират на територията на Украйна.

"Училищата работеха и се развиваха допреди окупацията. Хората и сега се опитват да работят онлайн и да преподават на децата български език. Дори вчера говорихме с директорите на училищата как са нещата. Хората много усилия полагат и децата искат да изучават български език. Много работа свършихме", заяви пред ФрогНюз Олга Колот, директор на българското неделно училище в Николаев и преподавател по български език в Черноморския държавен университет.