Новини Светът

Опашката за поклонение пред кралица Елизабет Втора достигна 8 км

  16.09.2022 09:04  
Опашката за поклонение пред кралица Елизабет Втора достигна 8 км

Километричната опашка в Лондон за поклонение на британската кралица Елизабет Втора продължава да расте. Залата Уестминстър, където е изложен нейният ковчег, ще остане отворена 24 часа до понеделник сутрин. Днес крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила ще посетят Уелс. Около полунощ българско време опашката бе дълга близо 8 километра. Времето позахладня, но хората са подготвени с топли дрехи. По данни на правителството от проследяването на темповете на придвижване средно са нужни около 9 часа, докато се стигне мястото за поклонение.

Междувременно от Камарата на общините отказаха молбата на хората, които работят за депутатите, също като тях да имат право да не се редят на опашката за почитане на паметта на монарха. Решението е взето с аргумента, че ще се попречи сериозно на широката общественост, защото в Камарата на общините има 650 депутати, а това означава, че обслужващият персонал възлиза на над 1000 души.

Днес крал Чарлз Трети ще продължи с публичните си изяви. Той и кралицата консорт заминават за Кардиф – столицата на Уелс. Кралят ще има лична среща с първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд, както и срещи с благотворителни организации и религиозни лидери.

Британските медии обаче имат информация, че ще има протест срещу монархията. Той ще бъде мълчалив, само с издигане на лозунги от рода на "Защо монархия?" и "Истинска демокрация сега!". Водещите кампанията искат уелсците да могат публично да обсъдят дали бъдеще без монархията е възможно.