Спорт

Роджер Федерер спира с тениса

  15.09.2022 17:41  
Роджер Федерер спира с тениса

Роджър Федерер спира с тениса в края на септември! Новината обяви самият той в социалните мрежи, а последният му турнир ще бъде "Лейвър къп" в Лондон през следващата седмица.

"От всички дарове, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници на корта и най-вече феновете, които дават живота на спорта. Днес, с всички вас, искам да споделя новините.

Снимка: Getty Images

Както мнозина от вас знаят, през последните три години бях изправен пред предизвикателства, свързани с контузии и операции. Работих здраво, за да се върна на ниво за състезание. Но съм наясно с ограниченията на тялото ми, което напоследък ми изпраща много ясни сигнали. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача за 24 години. Тенисът бе по-благосклонен към мен, отколкото някога съм предполагал и сега е време да призная, че е време да прекратя състезателната си кариера.

Турнирът "Лейвър къп" следващата седмица в Лондон ще бъде моето последно участие на АТП надпревара. Разбира се, в бъдеще ще продължа да играя тенис, но не и на турнири от Големия шлем и от Тура", заяви Федерер.

41-годишният Федерер е един от най-обичаните тенисисти, а мнозина го смятат за най-великия играч, хващал ракета в ръка.

Снимка: Reuters

В кариерата си Федерер има 20 титли на сингъл от турнирите от Големия шлем и още 103 трофея. 310 седмици е бил водач в световната ранглиста, включително и рекордните 237 поредни. През последните два сезона Маестрото е измъчван от контузии, и не е играл от 15 месеца.