Светът

Армения поиска от Русия войски, за да спре Азербайджан

  14.09.2022 18:39  
Армения поиска от Русия войски, за да спре Азербайджан

Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната.

Арменското искане бе обявено от премиера Никол Пашинян, съобщи агенция "Арка".

"В чл. 4 се казва, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу други държави. Обърнахме се към ОДКС за помощ и подкрепа, включително военна подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Армения и осигуряване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения", отбеляза премиерът.

"Казвайки, че Азербайджан е извършил агресия срещу нас, имаме предвид, че е установен и контрол върху определена територия", добави той.

ОДКС е военен съюз на бивши съветски републики. В нея влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Русия. Тя бе създадена през 1992 г. като контрапункт на НАТО, след като се разпадна Варшавският договор.

Днес Азербайджан атакува по цялата си граница с Армения. По-рано бяха обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах.