Новини Светът

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

  14.09.2022 15:52  
Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

Главният пратеник на Владимир Путин за Украйна Дмитрий Козак е казал на руския лидер, когато войната започна, че е сключил временна сделка с Киев, която ще удовлетвори искането на Русия Украйна да остане извън НАТО, но Путин го е отхвърлил и продължил с военната си кампания, според трима души, близки до руското ръководство, предава Ройтерс.

Роденият в Украйна Козак е казал на Путин, че смята, че споразумението, което е договорил премахва необходимостта Русия да провежда мащабна окупация на Украйна, според тези източници. Препоръката на Козак към Путин е била да приеме споразумението, съобщава Ройтерс за първи път.

Путин многократно е заявявал преди войната, че НАТО и неговата военна инфраструктура се приближават към границите на Русия, като приемат нови членове от Източна Европа и че Алиансът сега се готви да вкара и Украйна в своята орбита. Путин публично заяви, че това представлява екзистенциална заплаха за Русия, което го принуди да реагира.

Но въпреки че по-рано подкрепяше преговорите, Путин ясно е дал да се разбере, когато му е било представено споразумението, договорено от Козак, че отстъпките, договорени от неговия помощник, не са стигнали достатъчно далеч и че той е разширил целите си, за да включи анексиране на части от украинската територия, казаха източниците. Резултатът е че работата по споразумението е спряна.

Попитан за данните на Ройтерс, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Това няма абсолютно никаква връзка с реалността. Такова нещо никога не се е случвало. Това е абсолютно невярна информация".

Козак не е отговорил на исканията за коментар, изпратени чрез Кремъл.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че Русия е използвала преговорите като димна завеса, за да подготви своята инвазия, но и той не е отговорил на въпроси относно същността на преговорите, нито е потвърдил, че е била постигната предварителна сделка. "Днес ние ясно разбираме, че руската страна никога не е била заинтересована от мирно уреждане", казва Подоляк.

Два от трите източника казаха, че натиск за финализиране на сделката е настъпил веднага след инвазията на Русия на 24 февруари. След дни Козак е бил убеден, че има съгласието на Украйна с основните условия, които Русия търси, и е препоръчал на Путин да подпише споразумение, са казали източниците.

"След 24 февруари на Козак беше даден картбланш: дадоха му зелена светлина; той постигна споразумение. Той го представи и те му казаха да изчезне. Всичко беше отменено. Путин просто промени плана, докато вървеше напред, ", каза един от източниците, близки до руското ръководство.

Третият източник - който се различава по отношение на времето, като казва, че Козак е предложил сделката на Путин и тя е била отхвърлена точно преди инвазията. Всички източници поискаха анонимност, за да споделят чувствителна вътрешна информация.

Дори Путин да се беше съгласил с плана на Козак, остава несигурно дали войната щеше да приключи. Ройтерс не е успял да провери независимо дали украинският президент Володимир Зеленски или висши служители в неговото правителство са ангажирани с евентуално споразумение.

Козак, който е на 63 години, е лоялен помощник на Путин, откакто работи с него през 90-те години в кметството на Санкт Петербург.

Козак беше в добра позиция да преговаря за мирно споразумение, тъй като от 2020 г. Путин го беше натоварил да води преговори с украинската страна за териториите в Донбас, контролирани от подкрепяните от Русия сепаратисти след 2014 г. След като ръководи руската делегация в разговори с украински официални лица в Берлин на 10 февруари - с посредничеството на Франция и Германия - Козак каза на пресконференция късно вечерта, че последният кръг от тези преговори е приключил без пробив.

Козак също беше един от присъстващите, когато три дни преди инвазията Путин събра своите военни и шефове по сигурността и ключови помощници в Екатеринския салон на Кремъл за среща на Съвета за сигурност на Русия.

Камерите на държавната телевизия записаха част от срещата, на която Путин изложи планове за официално признаване на сепаратистките т. нар. "републики" в Източна Украйна.

След като камерите бяха изведени от огромното помещение, Козак се е обявил против Русия да предприеме каквито и да е стъпки за ескалиране на ситуацията с Украйна, са казали двама от източниците.

Друг източник, интервюиран от Ройтерс, който е участвал в преговорите след инвазията, каза, че дискусиите са се разпаднали в началото на март, когато украинските официални лица са разбрали, че Путин е решен да продължи напред с широкомащабната инвазия.

Шест месеца след началото на войната Козак остава на поста си заместник-началник на кабинета на Кремъл. Но той вече не се занимава с Украйна, според шест от източниците, говорили с Ройтерс.

"От това, което виждам, Козак го няма никъде", каза един от шестимата, източник, близък до ръководството на сепаратистите в Източна Украйна.