Светът

Русия отбеляза през август бюджетен дефицит от 6 млрд. щ.д.

  13.09.2022 12:59  
Русия отбеляза през август бюджетен дефицит от 6 млрд. щ.д.

През август Русия е отчела близо 6 милиарда долара бюджетен дефицит, който е повече от бюджетния дефицит на нападнатата и окупирана Украйна, която няма приходи от петрол. 

Това съобщи икономистът Георги Ангелов, според който Русия сама си създаде проблема като се отказа от европейския пазар на природен газ и сега плаща скъпо за това.

В началото на войната Русия манипулираше цените на природния газ в Европа и получаваше рекордни приходи от продажбите на природен газ, припомня Ангелов. През пролетта "Газпром" спря изцяло газопровода "Ямал", намали значително количествата през Украйна, а през лятото ограничи с 80% доставките на газ по "Северен поток". Така вече продаваните количества газ в Западна Европа са минимални, съответно приходите се сринаха.

През септември ситуацията ще е още по-негативна, след като "Газпром" изцяло спря "Северен поток" и няма да получи нито цент от най-големия си клиент - Германия. 

Сега "Газпром" увеличава износа към Китай - но към Китай има само един газопровод, което не позволява бързо да увеличи капацитетът, посочва икономистът. 

Спред него сериозен проблем е липсата на връзка между газопроводите в Европейска Русия и газопроводите в Азиатска Русия. Така газът, предназначен за Европа, не може да бъде пренасочен към Китай. А Китай използва слабостта на Русия и плаща абсурдно ниски цени за газа.

Икономистът отбелязва също, че тепърва Русия ще има проблеми и с петрола. Той значително поевтинява това лято - напук на всякакви прогнози за астрономически цени от 380 долара за барел, цената падна под 100 долара за барел, а руската цена е още по-ниска - около 60-70 долара. Причината е, че повечето големи пазари избягват руски петрол и го взимат само, ако получат голяма отстъпка.

Непетролните приходи в руския бюджет също се сриват - с 37%, защото руската икономика е в тежка рецесия, посочва Георги Ангелов. И допълва: Изкуствено поддържаният надценен курс на рублата убива индустрията. Санкциите ограничават достъпа да вносни технологии и компоненти, които спират цели индустрии -  например Русия не може да произвежда автомобили заради липса на вносни части. Телекомите не могат да инвестират в мобилната мрежа, защото няма внос, успяват да поддържат мрежата с резерви от предишни години.