Светът

Армения: Обстрел по градове и граждански обекти. 49 военни са убити, трима цивилни са ранени

  13.09.2022 12:57  
Армения: Обстрел по градове и граждански обекти. 49 военни са убити, трима цивилни са ранени

Азербайджан бомбардира арменски градове и граждански обекти. Трима цивилни са ранени, един от тях е в тежко състояние – съобщи министерството на здравеопазването на Армения, цитирано от ARMENPRESS.

По-рано министър-председателят Никол Пашинян съобщи пред парламента, че 49 арменски военнослужещи са загинали при „напълно непровокираното“ азербайджанско нападение, започнало снощи. Азербайджан обвинява Армения в провокации, довели до ескалацията.

"Въоръжените сили на Азербайджан са започнали нападение срещу Армения в 4 направления, а по-късно са добавени още 2-3 направления. А Азербайджан се опитва да представи тези действия в невярна светлина като отговор на някакви провокации. Определено трябва да кажем, че това е пълна лъжа", заяви Пашинян.

Към този час интензивността на военните операции е намаляла.

"По същество към настоящия момент интензивността на бойните действия е намаляла, но азербайджанските атаки продължават в едно или две направления. Министерството на отбраната и Генералният щаб оценяват ситуацията, оценяват загубите, уточнената информация ще бъде официално оповестена", добави Пашинян.

 

Премиерът заяви още пред парламента, че е свикал заседание на Съвета за сигурност веднага, след като е бил информиран за ситуацията и че заседанието е продължило до изгрев слънце. След него правителството е решило да се обърне към Организацията на Договора колективна сигурност – военният съюз в рамките на ОНД – с призив за подкрепа. Заседание на организацията тече в момента.

Военният съюз със седалище в Москва включва Руската федерация, Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан. Статут на наблюдатели имат Сърбия и Афганистан.

Армения потърси помощ и от Русия въз основа на Договора за приятелство и взаимопомощ от 1997 г. По-рано днес министърът на отбраната на Армения Сурен Папикян проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу и получи обещание за помощ.

Правителството е решило да се обърне и към Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на ситуацията в спешен порядък – каза Пашинян.

Министър-председателят Пашинян е провел телефонен разговор и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е заявил, че мирът и стабилността в региона нямат алтернатива и е изразил готовност да положи усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация, пише ARMENPRESS.

ЕС е в тесен контакт с Армения и Азербайджан, за да допринесе за деескалация, написа в Туитър специалният представител на ЕС за Южен Кавказ и кризата в Грузия Тойво Клаар.

"Сраженията по армено-азербайджанската граница и съобщенията за интензивен обстрел трябва незабавно да спрат. ЕС е в тесен контакт със страните, за да допринесе за деескалацията", гласи съобщението му.

С реакция на съобщенията за удари по граждански обекти се включи и посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър, който заяви, че азербайджанските удари по граждански обекти в Армения са "неприемливи и трябва да спрат незабавно".

"Военните действия по армено-азербайджанската граница и съобщените удари по граждански обекти в Армения са неприемливи и трябва да спрат незабавно. Конфликтът в Нагорни Карабах няма военно решение, дипломацията трябва да надделее", написа Майкъл Карпентър в Туитър.

Позиция изрази и Иран, като отново обяви, че всяка промяна на границите му с Армения и Азербайджан ще бъде неприемлива. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заяви, че Иран следи отблизо развитието на събитията и говори за зачитане на териториалната цялост на двете страни, съобщава ИРНА.

В телефонен разговор между Пашинян и президента на Иран Ебраим Раиси арменският премиер е разказал подробности за „агресията на Азербайджан срещу суверенната територия на Армения“ – съобщава кабинетът му. Президентът Раиси е заявил, че нова война в региона на Южен Кавказ е неприемлива и че Иран следи внимателно развитието на събитията. Президентът Раиси е подчертал, че всички конфликти в региона трябва да бъдат разрешени по мирен път и че позицията на Иран относно териториалната цялост на държавите е ясна. Раиси е припомнил думите на иранския върховен водач аятолах Хоменей, че връзката между Армения и Иран не трябва да бъде застрашавана. Президентът Раиси заяви, че Иран е готов да подкрепи установяването на мир в региона и че сигурността на Армения е важна за Иран.

Иран е готов да окаже всякаква помощ за разрешаване на споровете между двете съседни държави - твърди кабинетът на арменския премиер.

Азербайджанските сили започнаха мащабен артилерийски обстрел и атака с безпилотни летателни апарати срещу Армения в 00:05 ч на 13 септември, твърдят арменските власти. Нападението е било в посока Горис, Сотк и Джермук. Сраженията продължават от 08:00 ч. Арменските военни сили предприемат контрамерки, тъй като азербайджанските сили се опитват да навлязат в Армения, информират още арменските власти. Азербайджан отрича. Властите в Баку твърдят, че са били провокирани и са предприели действия в отговор на това.

Днес Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че осъжда арменското военно-политическо ръководство заради смъртоносните сблъсъци, които избухнаха на държавната граница през нощта на 12 срещу 13 септември, съобщава Azernews, позовавайки се на министерството.

"Още веднъж заявяваме, че военно-политическото ръководство на Армения носи цялата отговорност за провокациите, конфронтацията и загубите", се казва в изявление на министерството.

Според него през нощта на 12 септември части на арменските въоръжени сили са извършили мащабни провокации по азербайджанско-арменската държавна граница в направленията Дашкасан, Кълбаджар и Лачин.

Турция застана на страната на Азербайджан. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Армения незабавно да прекрати "провокациите си", пише Аzernews.

Министърът коментира в Туитър: 

"Заедно с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов обсъдихме арменските провокации на азербайджанско-арменската държавна граница. Армения трябва незабавно да прекрати провокациите си и да се съсредоточи върху мирните преговори и сътрудничеството с Азербайджан в рамките на постигнатите споразумения".