Светът

Туркменистан забрани на жените да шофират и да се возят на предната седалка

  12.09.2022 16:54  
Туркменистан забрани на жените да шофират и да се возят на предната седалка

Бившата съветска република Туркменистан забрани на жените да използват козметика, да правят контури, маникюр, да боядисват косата си, да носят тесни дрехи и дънки, да шофират и да се возят на предната седалка на кола, съобщи „Настоящее время“ с позоваване на радио „Азатлик“. Ашхабад е забранил абортите, а ограничителните мерки срещу жените в страната се засилиха, след като Сердар Бердимухамедов наследи баща си като президент на страната, допълва изданието.

Правата на жените в Туркменистан привличат през последните години вниманието на правозащитни и феминистки организации. Фондът на ООН за населението публикува доклад, описващ ситуацията с домашното насилие над жени в страната. Според документа 12 процента от анкетираните туркменски жени са преживели физическо или сексуално насилие в семейството.

През август в интернет беше разпространено видео, на което се вижда как мъж, ядосан заради посещението на жена си в салон за красота, я бие пред очите на хората. Той крещи и удря жената с юмруци, рита я по краката. Това продължава поне две минути и половина и завършва с излизането на двойката от помещението. Според източника на радио Азатлък видеото е заснето в салон за красота в Кеши. Все още не е известно дали има разследване на този побой, предаде OFFNews.

Според правозащитници проблемът с домашното насилие в Туркменистан се изостря поради ограниченията на правата на жените в обществото, по-специално от властите. Напоследък натискът върху жените в страната се засилва, държавата въвеждат нови забрани срещу тях.

Десетки стюардеси и обслужващи служители в Туркменистан загубиха работата си през април заради корекция на устните и други козметични процедури. Туркменските авиолинии, които възобновяват вътрешните полети след прекъсване, уволниха около 20 стюардеси заради ботокс в устните им. Уволняват се и кондукторки по железниците. Около 50 кондукторки бяха уволнени заради хиалуронова киселина в устните им, още няколко заради силикон, използван за уголемяване на бюста". Част от изгонените са уволнени без право на друга работа, каза източник на радио Азатлик в Ашхабад. Според него много от тях са уволнени без право на друга работа.

Наличието на контурна пластика доведе до съкращения и в други региони на страната. По-специално, на летището в Туркменбаши, в западната част на Туркменистан, най-малко шест служителки са загубили работата си по същата причина. Уволнени са и две стюардеси, които са работили на вътрешни полети от Туркменабад до Ашхабад.

Според многобройни очевидци в Ашхабад и други туркменски градове по време на акции на обществени места и офиси полицията е задържала жени с изкуствени мигли и нокти и ги е отвеждала в полицейските участъци. На жените е разпоредено да премахнат резултатите от козметичните процедури, както и да платят глоба, равняваща се на около 140 долара, половината от средната заплата в Туркменистан. Полицаи спират жени и по улиците и в градския транспорт, за да ги проверяват за уголемени устни.