Анализи Светът

Каква финансова помощ е получила Украйна от началото на войната?

  12.09.2022 15:20  
Каква финансова помощ е получила Украйна от началото на войната?

Украйна е получила около 18 милиарда долара помощ от международни партньори от 24 февруари 2022 г.

Съответното изявление направи украинското министерство на финансите, съобщава кореспондентът на Укринформ.

„Откакто започна руската пълномащабна инвазия, украинското финансово министерство работи активно за набиране на международни средства за преодоляване на последствията от войната. Общата сума на облекченото финансиране, набрано от 24 февруари, е около 18 милиарда долара“, се посочва в доклада.

Според министерството основните донори са САЩ, Канада, Великобритания, Япония, Франция и Италия.

Нуждите на Украйна от финансиране включват не само пряка бюджетна подкрепа, но и финансиране за възстановяването на хиляди освободени селища и обновяването на разрушените пътища, мостове, училища и комунални системи.

През следващите 18-36 месеца, за да се посрещнат неотложните нужди на Украйна, е необходимо да се наберат около 105 милиарда долара за подготовка за предстоящия зимен период, ремонт на критичния транспорт, осигуряване на подкрепа за следващата посевна кампания, социални нужди и усилия за разминиране .

„Опитваме се да осигурим всички приоритетни разходи, като привличаме предимно облекчено финансиране и безвъзмездна финансова помощ. Последните са изключително важни за нас, за да не се увеличава дълговото натоварване. Украинското правителство разчита на подкрепата на чуждестранни донори“, подчертаха от министерството.

Напомняме, че преди края на годината Украйна очаква да получи 12 милиарда долара финансиране, както беше официално обявено.