Реакция Светът

Целта на Путин е Европа да живее толкова зле, колкото и руснаците

  09.09.2022 15:17  
Целта на Путин е Европа да живее толкова зле, колкото и руснаците

С инвазията си в Украйна руският президент Владимир Путин се стреми да отслаби САЩ и ЕС, използвайки недостига на храни, високата инфлация и растящите цени на енергията. Икономическият модел на Путин за Европа се превърна в празни рафтове, глад, бедност и липса на права. Така живеят в Русия и Путин се стреми насила да наложи такъв живот и в Европа и на всеки европеец, пише Cyprus Daily News.

Междувременно стана ясно, че наложените санкции срещу Русия работят. Цитирайки вътрешен таен доклад на руското правителство, Bloomberg съобщи, че Русия е изправена пред дълбока и продължителна рецесия. Споменатият документ описва много по-тежка ситуация от тази, която руските официални лица споделят в своите оптимистични публични

Санкциите и рецесията застрашават индустриите, на които Москва разчита за своята икономика. Така пълното спиране на доставките на газ за Европа може да струва на Русия около 6,6 млрд. долара годишно, а новите експортни пазари няма да могат да компенсират спада в продажбите. Обменният курс на руската рубла също отразява огромния дисбаланс между значителния обем на износа на петрол и газ и намаляването на вноса заради санкциите. Това е въздействието на икономическата изолация на Русия заради войната.

Подлата стратегия на Москва

Въпреки всичко Русия ще продължи да провокира енергийна, хранителна и миграционна криза в света. Ограничаването и поскъпването на ресурсите е идеална възможност за пласиране на радикални идеи в свободното европейско общество. Русия започна да намалява доставките на газ за ЕС, предизвиквайки пазарна паника и покачване на цените много преди началото на войната. Сега продължава да го прави, макар да има възможността да увеличи доставките, включително през Украйна. Пряка връзка между санкциите и падането на жизнения стандарт се наложи в масовото европейско съзнание. А Русия активно експлоатира тази тема.

Известно е, че Москва финансира много радикални сили в ЕС и ако се стигне до кризи и поражение на Запада в Украйна, те биха могли да вземат властта в европейските страни. Днес отричащите агресията на Русия срещу Украйна, провеждат прокремълски митинги в много европейски страни. Организаторите апелират към свободата на словото и свободата на събиранията. Руската федерация умело експлоатира свободата на словото в европейските страни, провеждайки проруски митинги, чиято същност е провокации и заплаха от безредици.

На 4 септември в Кьолн се проведе проруски митинг срещу доставките на оръжие за Украйна, а участниците в него поискаха отмяна на санкциите срещу Руската федерация и пускането на газопровода "Северен поток 2". Подобна акция се проведе и на 3 септември в Прага, където протестиращите поискаха оставката на чешкото правителство, спирането на доставките на оръжие за Украйна и премахването на санкциите срещу Русия.

Чрез действията си изглежда, че Путин се стреми да унищожи благосъстоянието и стабилността на всяко европейско семейство. Той иска да доведе кризата, растящите цени и главоломните сметки до всеки европейски дом. Следователно цената на санкциите е минимална спрямо безопасния и нормален живот. Умиротворяването на Путин за сметка на Украйна е споразумение с дявола, което не би донесло мир, стабилност и сигурност на Европа и европейците. Европа се нуждае от траен мир, а не от бомба със закъснител на замразен конфликт.