Анализи Светът

Камила ще е кралица-консорт: Ето каква ще е ролята ѝ

  09.09.2022 12:14  
Камила ще е кралица-консорт: Ето каква ще е ролята ѝ

Съпругата на Чарлз, Камила, херцогинята на Корнуол, ще бъде кралица-консорт - титла, която тя получи с благословията на покойната кралица Елизабет II след години на спорове, датиращи още от времето преди тя да се омъжи за принц Чарлз, съобщава в свой материал Асошиейтед прес. Невинаги е било сигурно, че 75-годишната Камила ще приеме титлата, въпреки че тя не ѝ дава никакви правомощия на владетел. Макар че съпругата на краля традиционно е коронована за кралица, въпросът каква титла ще има Камила, когато Чарлз стане крал, стоеше от години заради деликатната ситуация, че тя е негова втора съпруга и скръбта, която заля Великобритания, след смъртта на бившата му съпруга, принцеса Даяна, загинала в автомобилна катастрофа през 1997 г.

Чарлз и кралското семейство действаха внимателно по този въпрос, имайки предвид трайното обществено възприемане на Камила като „третия човек“, разрушил брака между Чарлз и любимата принцеса на народа, но през десетилетията Камила спечели голяма част от британската общественост с дискретността си, практичния си подход и лоялността към съпруга си. Когато Камила и Чарлз сключиха брак на скромна гражданска церемония през 2005 г., тя всъщност стана новата принцеса на Уелс - титлата на Даяна - но вместо това се наричаше херцогиня на Корнуол.

Години наред служители на двореца твърдяха, че Камила е имала намерение да бъде известна като „принцеса-консорт“ - вместо традиционната „кралица-консорт“ - когато Чарлз се възкачи на трона.

Няма прецедент за титлата принцеса-консорт, която според съобщенията е била предложена от кралските служители. Подобната титла „принц-консорт“ е използвана само веднъж - за принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, управлявала от 1837 до 1901 г.

В интервю за Ен Би Си през 2010 г. Чарлз е попитан дали Камила ще стане „Кралица на Англия, ако и когато станете монарх“. Той се поколебава и отговаря: „Това е... Ще видим, нали? Може и да е така“.

Въпросът обаче бе разрешен, когато Елизабет заяви, че иска Камила да бъде наричана кралица-консорт, след като синът ѝ стане крал. Това беше потвърждение, че кралското семейство приема Камила като уважаван старши член, и беше широко възприето като ход на Елизабет, който да осигури плавен преход към управлението на Чарлз.

Когато един ден синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на съпругата му Камила същата подкрепа, каквато дадохте на мен; и искрено желая, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава своята вярна служба“, заяви Елизабет през февруари 2022 г., когато отбеляза 70-годишнината от управлението си.

Чарлз заяви, че двамата с Камила „дълбоко осъзнават тази чест“: „Когато се стремяхме заедно да служим и подкрепяме Нейно Величество и хората от нашите общности, моята скъпа съпруга беше моята собствена непоколебима подкрепа през цялото време'“, каза той. Последната кралица-консорт в британската история е съпругата на Джордж VI - кралица Елизабет, известна в по-късните си години като кралицата майка, след като дъщеря ѝ става монарх през 1952 г.

Според обичая новата титла на Камила ще бъде обявена по време на коронацията на Чарлз, въпреки че това може да бъде пропуснато.

Родена като Камила Розмари Шанд на 17 юли 1947 г., тя произхожда от аристократи с дълги и тесни връзки с британското кралско семейство. Нейната прабаба, Алис Кепел, е била романтична партньорка на крал Едуард VII.

Тя се запознава с Чарлз на мач по поло през 1970 г., когато е на 23 години, а той е смятан за най-подходящия ерген във Великобритания. Двамата веднага се сближават и до края на 1972 г. Чарлз се влюбва до уши. Но романтиката е прекъсната от осеммесечната му военноморска служба, пише БНР.

В негово отсъствие Камила се омъжва за дългогодишния си приятел, армейския офицер Андрю Паркър Боулс, през 1973 г. Двойката се развежда през 1995 г., малко след като Чарлз дава взривоопасно телевизионно интервю, в което признава за афера с Камила. Чарлз и Даяна се развеждат през следващата година.

Чарлз и Камила изчакват още девет години, докато сключат брак през 2005 г. на частна церемония. Оттогава Камила поема десетки кралски задължения. Тя е патрон или президент на повече от 90 благотворителни организации и проявява особен интерес към работата с животни, насърчаването на грамотността и овластяването на жените. Тя също така е намерила свое място като публичен говорител, печелейки уважение чрез кампании по трудни въпроси като сексуалното насилие над жени и домашното насилие.