Новини Светът

Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

  08.09.2022 23:28  
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

Принц Чарлз е новият крал на Великобритания. Първородният син на кралица Елизабет Втора и принц Филип Маунтбатън ще заеме поста. Той ще приеме името Чарлз Трети, съобщиха от Бъкингамския дворец. Предстоят обаче официални церемонии. Принц Чарлз е роден на 14 ноември 1948 година в Бъкингамския дворец в Лондон. Първороден син на кралица Елизабет Втора и принц Филип, той е 21 - ият принц на Уелс. Носител е на множество други титли. Получава образованието си както в домашни условия, така и в частни училища.

След завършване на средно образование следва в Кеймбриджкия университет отначало Археология и антропология, после История. Прекарва и един семестър в Уелс, където изучава Уелски език и история. Дипломира се през 1970 година като бакалавър по изкуствата и така става първият член на кралското семейство с университетско образование.Става и магистър по изкуствата. В продължение на 15 години е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. Бурният им брак завършва с развод през 1996- та след като и двамата признават, че съжителстовто им не върви. Причина за разрива на двйката е дългогодишната връзка на Чарлз с Камила Паркър Боулс. Година по-късно , Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Имат двама сина- принцовете Уилям и Хари.

През 2005 година Чарлз сключи втори брак с Камила Паркър Боулс, която стана херцогиня на Корнуол, но не и Уелска принцеса. След като Чарлз се възкачи на трона, съпругата му ще приеме титлата кралица-консорт. 

Принц Чарлз участва активно в обществения живот на острова, занимава се дейно с благотворителност, особен интерес за него представлява опазването на околната среда. Запален играч на поло. Като член на кралската фамилия посещава редица страни по света.Официалната му резиденция е Кларънс Хаус в Лондон. От месеци насам кралица Елизабет Втора му прехвърляше все по-голяма част от функциите си.