Бизнес Новини

Цените на жилищата в София растат по-бързо от тези в Дъблин и Берлин

  07.09.2022 18:12  
Цените на жилищата в София растат по-бързо от тези в Дъблин и Берлин

Цените на жилищата в София са нараснали с по-бърз темп от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Цените в българската столица са отчели ръст от 11,9% на годишна база, докато в столиците на Ирландия и Германия покачването през същия период е с 11,7%. Любопитното е, че непосредствено преди София е Киев, където цените на жилищата са отбелязали годишен ръст от 12% въпреки продължаващата война с Русия.

София заема 53-о място в общата класация на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, в която са включени 150 града. В индекса по страни България е на 23-о място сред 56 държави и територии.

Жилищните цени у нас са нараснали с 11,5% на годишна база между април и юни, с 0,1 пр.п. по-малко от Германия, която е непосредствено преди България в класацията. След страната ни са Япония и Люксембург.

По-добре от очакванията

Knight Frank отбелязва, че световните жилищни пазари са изненадали с представянето си през второто тримесечие. Компанията е очаквала значително забавяне както от гледна точка на цялостно представяне на индекса, така и по отношение на брой страни със спад на цените на жилищата на годишна база. Тези очаквания обаче не са се сбъднали.

Общият индекс продължава да расте с 10 на сто на годишна база, което е съвсем леко забавяне спрямо 10,9% през предишното тримесечие. Освен това 51 от общо 56 страни и територии, включени в класацията, са продължили да регистрират ръст на жилищните цени на годишна база въпреки облаците или дори бурите на икономическия хоризонт.

Дори при сравнение с предходното тримесечие 49 от 56-те пазара продължават да отчитат покачване на цените.

„Възможно е да сме подранили с мрачните си прогнози и точката на пречупване да бъде достигната следващото тримесечие“, отбелязва Knight Frank.

Както може да се очаква, в реално изражение пазарите вече усещат затрудненията. След като се вземе предвид инфлацията, цените на жилищата в реално изражение са нараснали средно с едва 1,6% в годината до второто тримесечие на 2022 г. спрямо 6,2% година по-рано.

Макар че глобалната картина в номинално изражение показва относителна устойчивост, има признаци, че Азиатско-Тихоокеанският регион е в напреднал етап на кривата, когато става въпрос за забавяне. От седемте пазара, които отчитат спад на цените между март и юни, шест са в Азиатско-Тихоокеанския регион – Хонконг, Южна Корея, континенталната част на Китай, Австралия, Малайзия и Нова Зеландия.

Последната отчита и най-големия спад на цените на жилищата на тримесечна база – с 3%. Новите закони в сферата на кредитирането и седемте повишения на лихвите от октомври 2021 г. променят нагласите на купувачите от страх да не пропуснат нещо или да не платят прекалено много.

В Европа страните от централните и източните части на континента продължават да се представят силно въпреки близостта до украинската криза. Словакия (26%), Чехия (24%), Естония (21%), Унгария (20%), Латвия (17%) и Словения (17%) са на челни места по ръстове през това тримесечие.

Трицифреният годишен растеж в Турция от 161% до голяма степен може да бъде игнориран, когато се вземе предвид инфлацията от почти 80%, а заради понижаването на лихвените проценти цифрата може да продължи да расте.

Американският пазар е устойчив и заема шесто място в класацията с годишен ръст от 21%, но се очаква забавяне. По-високите лихви по ипотечните кредити доведоха до нов спад на продажбите на стари жилища през юли, които вече са с 26% под връхната си точка от януари.

В топ десет на класацията на Knight Frank по страни попадат Турция, Словакия, Чехия, Исландия, Естония, САЩ, Унгария, Латвия, Словения и Канада. На обратния полюс са Мароко, Хонконг, континенталната част на Китай, Перу, Малайзия, Индонезия, Малта, Финландия, Кипър и Южна Африка.

Признание за стойността

На ниво градове средните цени на жилищата в 150-те изследвани града са нараснали с 11,7% през второто тримесечие спрямо 11,5% в началото на годината. В развития свят градовете се представяха по-слабо от крайградските и селските пазари по време на пандемията и сега вероятно се наблюдава признаване на стойността с повторното отваряне на градовете за служители, туристи и студенти.

От изследваните 150 града 138 отчитат ръст на цените в 12-те месеца до второто тримесечие спрямо 142 града предходните три месеца. Вероятно изненадващо все още има 66 града в света, които отчитат годишен ръст на цените от над 10% спрямо 64 през първото тримесечие.

И макар че мнозина прогнозират значително забавяне заради опасенията от рецесия, цените на енергията, ръстовете на лихвите и геополитическите притеснения, все още само 12 града отбелязват годишен спад на цените на жилищата.

Американските градове продължават да се представят силно с девет представители в топ 20. На първо място е Маями с годишен ръст от 34%. Но с приближаването на лихвите по ипотечните кредити до 6% в САЩ и забавянето на продажбите на стари жилища Knight Frank очаква темпът на растеж да отслабне до края на 2022 г.

Трицифреният растеж в три турски града отчасти се дължи на инфлацията и липсата на предлагане заради високите разходи за строителство.

Накратко градовете се представят по-добре от националните пазари, а бързото вдигане на лихвите може да доведе до резки корекции като в Уелингтън, Нова Зеландия, при които постепенният ръст на цените вероятно ще се забави, но няма да се преобърне, отбелязва Knight Frank.

В топ десет на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света влизат Истанбул, Анкара, Измир, Маями, Халифакс, Далас, Финикс, Талин, Атланта и Аделаида.