Коментари

Асен Василев: Ще трябва доста време, докато си вземем държавата обратно

  05.09.2022 12:53  
Асен Василев: Ще трябва доста време, докато си вземем държавата обратно

Сградата на Младежкия дом в Пазарджик няма нужда от коментар. Вчера видяхме несъществуващ ремонт за 6 млн. лв. Сега виждаме сграда, която е боядисана в нарушение на Закона за културното наследство, без обществена поръчка, похарчени са едни пари. Това заяви от Пазарджик Асен Василев от "Продължаваме промяната", цитиран от novini.bg.

Кметът щял да бъде глобен. Откъде ще плати - пак от местните данъци и такси, от парите на гражданите. Цялата държава е завладяна от феодална система, вградена последните 30 години, но последните 12 години много упорито. Тази битка няма да я спечелим за един или два дни, трябва да работим много сериозно. Започнахме да правим първите крачки, но ще отнеме доста време, докато си довършим работата и си вземем държавата обратно, отбеляза Василев.
Преди няколко месеца сградата на Младежки дом Пазарджик беше с бяла мраморна фасада, сега виждате как е боядисана. Това се случи без обществено обсъждане, без да искано мнението на пазарджиклии. Това каза Петър Кулински част от листите на "Продължаваме промяната". Беше еднолично решение на местната управа да бъде боядисан бялата мраморна фасада с тези цветове. Това е пример за местен феодализъм. Това беше една от каузите и продължава да бъде такава на местната организация на "Продължаваме промяната" в 47-то Народно събрание. Ние се ангажирахме с този казус, след като бяхме сигнализирани от гражданите на Пазарджик. Повдигнахме темата до министъра на културата, извикахме г-н Атанасов на парламентарен контрол в Народното събрание. От неговия отговор стана ясно, че ремонтът на тази сграда е извършен в нарушение на Закона за културното наследство. Липсва проект, той не е съгласуван с Министерство на културата. Нарушение на закона от страна на местната управа. Ангажирали сме се да следим, че местната управа ще бъде глобена за този акт и ще бъде задължена да почисти фасадата, каза още Кулински.

По думите му това е един пример как местната власт взимат решения без да се съобразяват с мнението на гражданите.