Спорт

Григор Димитров започна на US Open с победа

  31.08.2022 09:20  
 Григор Димитров започна на US Open с победа

Неяснотите пред Григор Димитров бяха много сериозни преди началото на US Open, след като той не можа да запише последователни победи на нито един от подготвителните турнири на твърди кортове, а освен това получи физическо неразположение по време на откриващия си двубой от Уинстън Сейлъм срещу Доминик Тийм и трябваше да се откаже от надпреварата. Първата ни ракета обаче явно се е възстановил мигновено от случилото се и днес показа съвсем различно лице на корта, отстранявайки безпроблемно местния представител Стив Джонсън на старта в Ню Йорк.

Бившият полуфиналист в надпреварата сервираше на невероятно високо равнище и записа цели 23 аса в хода на двубоя, които му дадоха нужната сигурност в хода на срещата и той не допусна нито един пробив. Българинът не изпусна инициативата нито за миг, надделявайки с категоричното 6:3 6:2 6:2 за малко над час и половина прекарано време на корта. В следващия кръг родният ни представител ще премери сили с един измежду американеца Брендън Накашима и квалификанта Павел Котов.

Димитров започна на много високи обороти от самото начало и още в четвъртия гейм имаше точка за пробив, след като пласира страхотен минаващ удар от бекхенд. Последва страхотна акция към мрежата, която даде преднина от 3:1 в полза на хасковлията, а той поддържаше аванса си до последно и затвори частта с три поредни неспасяеми начални удара.

Вторият сет не предложи някаква по-особена интрига, защото по-високоранкираният тенисист увеличаваше натиска към колебливия бекхенд на Джонсън и дочакваше поредната грешката от другата страна на мрежата. Непоставеният играч беше принуден непрекъснато да бяга на силния си форхенд в опит да елиминира слабия си удар от употреба, ала световният номер 19 се защитаваше безупречно и в един момент имаше четири пъти по-малко допуснати неточности от опоненти си, което му позволи да реализира нови два брейка и да се доближи само на една част от крайния успех.

Григор не намали темпото и в третия сет, където американецът загуби още откриващото си подаване и оттам насетне до голяма степен загуби вяра в собствените си възможности. Нашият сънародник пък действаше с огромна доза вдъхновение и трудно можеше да сбърка отиграване, поздравявайки се с една от най-изразителните си победи от началото на годината.