Бизнес

НАП проверява бензиностанции заради отстъпката за горива

  24.08.2022 14:30  
НАП проверява бензиностанции заради отстъпката за горива

Националната агенция за приходите започна проверки „под прикритие“ на бензиностанции в цялата страна. Те са свързани със зачестилите сигнали за нередности при използването на компенсацията от 25 ст./литър гориво. Досега са били инспектирани 60 обекта в различни населени места, като откритите нарушения са 6 (10%).

От НАП посочват, че в три от бензиностанциите проверяващите установили разминаване между наличностите в касата и сумите, посочени в дневните финансови отчети.

В два обекта са установени вписани отстъпки на нереални автомобили, за каквито именно измами миналата седмица съобщиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Тогава председателят на асоциацията Живодар Терзиев призова гражданите, които зареждат гориво, дори и без да се възползват от отстъпката от 25 ст./литър, да изискват касова бележка. Той настоя и за разговори с НАП.

Съобщението от приходната агенция сега показва, че проверките са започнали само два дни след изказването на Терзиев.

Най-разпространена е тази практика в малките населени места и най-вече по Черноморието. Това е поредното точене на пари от някаква мярка, в случая е с отстъпката за горивата“, обяви миналата седмица Терзиев.

В актуализацията на бюджета за тази година за обезпечение на мярката са заложени 150 млн. лв. Прогнозата е средствата да свършат малко преди края на годината, като според разчети на НАП приблизително на ден за отстъпките са нужни по около 1 млн. лв. от хазната. Бюджетът по мярката бе заложен при таван на зарежданията от 50 литра месечно, но така и не бе вдигнат, независимо че ограничението в крайна сметка отпадна. 

Иначе в рамките на сегашната кампания на НАП инспекторите са се натъкнали на незаконна бензиностанция във Варна, посочват още от приходната генция.