Коментари

Демерджиев към Прокуратурата: Няма основание за създаване на междуведомствено звено за вота

  24.08.2022 13:04  
Демерджиев към Прокуратурата: Няма основание за създаване на междуведомствено звено за вота

Няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено между МВР, ДАНС и Прокуратурата във връзка с парламентарните избори. Това заявява в писмо вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на предложението на прокуратурата за създаване на подобна структура. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев уточнява още, че в законодателството са уредени необходимите предпоставки МВР и прокуратурата да изпълняват законово определените си функции за изборите. 

В отговора си министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на национално междуведомствено звено между МВР, прокуратурата и ДАНС. 

Вътрешният министър смята още, че в Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на подобна заповед. Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законовите си определени функции. 

В заключение Иван Демерджиев уточнява, че сътрудничеството между МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред.