Бизнес Светът

Исканото удължаване на офертата за US втечнения газ е отказано

  18.08.2022 16:36  
Исканото удължаване на офертата за US втечнения газ е отказано

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди преди малко служебният енергиен министър Росен Христов, който днес е на инспекция на газова връзка с Гърция. 

"Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали", каза Христов. 

Това означава, че България не се отказва от танкерите, но положението се усложнява. "Булгаргаз" разглежда и предложените оферти от обявения миналата седмица търг. 

"Булгаргаз": Газ ще има, но на висока цена 

Междувременно председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски (б.р. - който единствен "оцеля" след рокадите в дружеството от последните дни) обяви пред бТВ, че доставките на природен газ до страната ни до края на годината са почти осигурени. Лошата новина - цените ще бъдат високи, това е неизбежно. 

Топчийски потвърди, че цената за септември ще бъде с около 6% над вече рекордната за август, която достига до почти 300 лв. за мегаватчас. 

Важното е, че в момента операторът разглежда подадените оферти по търга за 550 млн. куб. метра, който бе пуснат миналата седмица. Топчийски сподели, че има някои добри оферти, които не изискват ние сами да си търсим слотове за разтоварване на втечнен газ. Самите компании имат резервиран капацитет на гръцкия остров Ревитуса.

 

Все още активна е, както стана ясно от министър Христов, и офертата, осигурена от правителството "Петков" за седемте танкера от САЩ, но те нямат уговорен слот за разтоварване и това трябва да направят "Булгаргаз" и служебното правителство, ако разбира се приемат условията. Офертата е с 30 евро по-ниска от пазарните цени към подаването й.

Интересното е, че според Топчийски, сред новите оферти няма нито една, която да е руска. Участват основно доставчици от района, включително български и румънски. Важно е да се знае, че има и предложения с пазарни отстъпки от 5 до 30 евро, но общото ценообразуване ще зависи от всички условия. Именно като се знаят те, "Булгаргаз" ще вземе решение на кого да се довери. 

Другата новина е, че "Булгаргаз" очаква газохранилището в Чирен да се напълни до края на октомври. В момента нашето хранилище е най-празното в Европа с около 55% запълняемост.

Цените в Европа остават високи

Европейските газови фючърси запазват своето поскъпване, тъй като кризата в енергийните доставки продължава да засяга Стария континент на фона на признаци, че синьото гориво става прекалено скъпо за промишлена употреба и производство на електроенергия.

Към 11.00 часа българско време септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват в рамките на деня с 2,5% към 230,50 евро за мегаватчас, след като по-рано тази седмица (на 16 август) достигнаха нови 6-месечни върхове към 251 евро за MWh, отправяйки поглед към рекордния ценови връх от 7-и март около 345 евро.

Цените са около десет пъти по-високи от обичайните за това време на годината, като разходите нарастват спираловидно за домакинствата и предприятията, които са изправени пред най-високата инфлация от десетилетия насам и пред риск от икономическа рецесия. 

Така например Европа вече загуби около половината от капацитета си за топене на цинк и алуминий през изминалата година поради високите разходи за енергия, а други мощности ще бъдат изключени, посочва агенция Блумбърг, цитирана от БНР.