Новини

Затвориха регистрацията в ЦИК: 31 политически сили искат участие в изборите

  17.08.2022 19:24  
Затвориха регистрацията в ЦИК: 31 политически сили искат участие в изборите

Изтече срокът за регистрация в Централната избирателна комисия на партиите и коалициите, които искат да участват на изборите на 2 октомври. 24 партии и 7 коалиции са внесли документи в ЦИК. Комисията трябва да разгледа документите на формациите и да се произнесе дали са спазени всички изисквания, обяви в "Лице в лице" говорителят на ЦИК Росица Матева.

На изборите през ноември 2021 година за участие се регистрираха 26 партии и коалиции. През месец юли политически сили бяха 23, а през април – 30. До 27 август може да има промени в състава на регистрираните коалиции. Следващата стъпка е да се определи номерът, под който всяка политическа сила ще бъде поставена в бюлетината.

До 12 часа се регистрираха „Демократична България“, „БСП за България“, „Възраждане“ и ВМРО От МВР днес обявиха, че ще бъде създадено звено по киберсигурност, което ще следи изборния процес. „Влезли сме във връзка с ЦИК и сме изяснили основните проблеми и предварителни решения по тях. Тази седмица ще затворим най-важните теми и започваме детайлите по плана, какъвто има във всяка една институция, включително в МВР.  На база на предходните избори планът е изключително подробен  и със срокове. Към него добавихме създаване на група за киберсигурност, която сега ще действа и която ще се погрижи за усилване на защитата“, обясни министър Демерджиев.