Новини

Майк Помпео ще изнесе лекция в България по покана на Кирил Домусчиев

  17.08.2022 15:28  
Майк Помпео ще изнесе лекция в България по покана на Кирил Домусчиев

Майк Помпео, държавният секретар на САЩ в мандата на Доналд Тръмп, ще изнесе лекция в България. Американският политик и дипломат ще говори за геополитическото значение на България по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Едночасовата лекция на 70-ия държавен секретар на Съединените американски щати Н. Пр. секретар Майк Помпео ще се състои в София, на 31 август, а достъпът до събитието е с покани.

Избраната от организаторите тема е: „Геополитическото значение на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

Майкъл Ричард Помпео е американски политик, дипломат, бизнесмен и адвокат, който от април 2018 г. служи като 70-ия държавен секретар на САЩ. Той е бивш офицер от армията на Съединените щати и директор на ЦРУ от януари 2017 г. до април 2018 г.

Помпео е член на Камарата на представителите на САЩ от 2011 до 2017 г., представяйки 4-ти конгресен окръг Канзас. Той е представител на Канзас в Националния комитет на Републиканската партия.

Американският президент Доналд Тръмп номинира Помпео за държавен секретар през март 2018 г., наследявайки Рекс Тилърсън след освобождаването му от длъжност. Изборът му е потвърден от Сената на 26 април с 57 срещу 42 гласа и Помпео встъпва в длъжност още на същия ден.