Светът

Студентка от Саудитска Арабия осъдена на 34 години затвор заради Туитър

  17.08.2022 13:58  
Студентка от Саудитска Арабия осъдена на 34 години затвор заради Туитър

Студентка от Саудитска Арабия в университета в Лийдс - Салма Ал-Шехаб, която се е върнала в кралството за ваканция, е осъдена на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и препращала съобщения на дисиденти и активисти, пише fakti.bg.

Присъдата, произнесена от специалния саудитски съд за терористите, е произнесена седмици след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия, за което правозащитници предупредиха, че може да окуражи кралството да засили репресиите си срещу дисиденти и други продемократични активисти.

Случаят е и последният пример за това как престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на Twitter в кампанията си за репресии, като в същото време контролира голям непряк дял в американската социална медия чрез саудитския суверенен инвестиционен фонд - Public Investment Fund (PIF).

34-годишната Салма ал-Шехаб, майка на две малки деца, първоначално беше осъдена на три години затвор за "престъпление", изразяващо се в използване на интернет сайт за "предизвикване на обществени вълнения и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност". Но в понеделник апелативният съд постанови нова присъда - 34 години затвор, последвани от 34-годишна забрана за пътуване - след като прокурор поиска от съда да разгледа други предполагаеми престъпления.

Според превод на съдебните протоколи, с които се е запознал в. "Гардиън", новите обвинения включват твърдението, че Шехаб е "подпомагал онези, които се стремят да предизвикат обществени безредици и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като е следвал техните акаунти в "Туитър" и е препращал техни туитове. Смята се, че Шехаб все още може да поиска ново обжалване по делото.