Анализи Новини

NYT: Кървавите диаманти на Русия

  17.08.2022 13:54  
NYT: Кървавите диаманти на Русия

Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от Русия да бъдат определени като "кървави диаманти" заради ситуацията в Украйна, пише изданието New York Times.

Русия печели милиарди долари от търговията с тях. "Постъпленията от този добив облагодетелстват тази държава, която води преднамерена, непровокирана и неоправдана война", цитира изданието служител на Държавния департамент на САЩ пред председателя на Кимбърлийския процес, който се занимава с въпроса за "диаманти, идващи от страни във въоръжен конфликт".

Според вестника някои страни вече са забранили вноса на руски необработени диаманти, но диаманти от Русия все още се намират на Запад.

NYT: Кървавите диаманти на Русия - 2

По-голямата част от диамантите се изпращат за обработка в чужбина. По-специално в Индия, която не наложи забрана на руските минерали. Твърди се, че след обработката маркировката се променя и камъните се обозначават като такива с индийски произход.

От пресслужбата на руското Министерство на финансите съобщават за вестника, че приходите от продажбата на диаманти са използвани за строителство на пътища, училища и болници. Извършват се и плащания към институционални и частни инвеститори. Също така в писмото си агенцията нарича "политическа демагогия" опитите на западните правителства да дадат на руските диаманти статут на "кървави диаманти".

Въпросът за присъждането на статут на "кървави диаманти" на руските диаманти беше повдигнат още на срещата на Кимбърлийския процес през юни. След това обаче решението, което според правилата на организацията трябва да е единодушно, беше блокирано от Русия, Беларус и Китай.

Източник: New York Times / News.bg