Реакция

Шефът на газовата асоциация: Деница Златева идва отникъде в нашия сектор

  17.08.2022 12:35  
Шефът на газовата асоциация: Деница Златева идва отникъде в нашия сектор

Смяна на ръководството на "Булгаргаз". Мястото на назначения от "Продължаваме промяната" - Любомир Йоцов, трябва да заеме Деница Златева, член на Съвета на директорите на дружеството, бивш вицепремиер в първия служебен кабинет на президента Румен Радев с премиер Огнян Герджиков, евродепутат и депутат от БСП, Иван Топчийски запазва поста си на председател на Съвета на директорите. Освобождават се и трима от членовете.

"Когато погледнах CV-то на Деница Златева, имам въпроси за себе си, но не намирам отговори. Излиза, че някой друг е ръководил "Булгаргаз", след като сменят състава на Съвета, а оставят председателя. Преди известно време стана ясно, че решенията ги взема правна кантора в Ню Йорк, те просто е трябвало да изпълнят тези решения", каза председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".
Той посочи, че за месец юли компания в Турция е продавала на битовите потребители газ за 186 долара за 1000 кубика.

"В същото време ние продаваме не на битовите потребители, а на крайните снабдители на 1067 долара. Тук имаме разлика в пъти повече с нашите съседи. В Турция всички участват равноправно на пазара. Нашият обществен доставчик е единственият в ЕС, който има такава функция. "Булгаргаз" е един от многото търговци, те са 59 на борсата", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите му в България липсва конкуренция на пазара.

"Единственият човек, който има опит в работата с природния газ, е Йоцов. Той беше финансов директор преди години, дълго време работи в няколко компании. Деница Златева идва отникъде в нашия сектор. Има надежда, че нещо ще се промени, но как ще се говори с "Газпром"? Просто трябва да се изясни статутът на този договор. Ако Русия не е съгласна да го изпълнява - да го прекратят. Трябва да има отговорност", категоричен е председателят на Българската газова асоциация.
Те ще изпратят писмо, в което ще предложат "Булгаргаз" да бъде освободен от функцията си на обществен доставчик и да стане доставчик от последна инстанция.