Анализи

Стефан Янев влиза в коалиция на "съмишленици" - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова

  16.08.2022 19:02  
Стефан Янев влиза в коалиция на \

Стефан Янев ще се яви на парламентарните избори не със самостоятелна регистрация на "Български възход", а в коалиция с три партии-мандатоносители.

Това стана ясно от съобщение на организацията на Янев, която все още не е вписана в официалния регистър на политическите партии от Софийския градски съд.

"С цел стриктно да бъдат спазени изискванията на закона, включително за събирането на необходимите подписи (което би трябвало да започне след излизането на регистрацията), „Български възход“ се регистрира за участие в изборите с партии - съмишленици - ПП „Свобода“, ПП „Партия на зелените“ и ПП „Земеделски народен съюз“, се казва в информацията от щаба на Янев.

Партия "Свобода" е учредена още преди 15 години от покойния бивш депутат от "Атака" Павел Чернев. Последното им самостоятелно явяване на парламентарни избори е през юли 2021 г., когато печелят едва 4304 гласа или 0.16%.

Още по-малък е резултатът на "Партията на зелените" (основана през 2000 г. от Христо Порточанов) - 3257 гласа през юли 2021, които падат до 2968 през ноември 2021. Явяването им на изборите се свързва преди всичко с възможността да участват "безплатно" (с пари от ЦИК) в медийните формати на БНТ и БНР.

Най-интересните сред "съмишлениците" на Стефан Янев са "Земеделски народен съюз" на Румен Йончев, които през последните 15 години се явяват в предизборни коалиции с всевъзможни политически формации.

Партията е "дубликат" на БЗНС-НС на Анастасия Мозер, създаден през 2006 г. след поредното разцепление и съдебен скандал за наследството на старите земеделци (тогава партията беше член на ЕНП). Тогавашният лидер Стефан Личев беше направил неуспешен опит да влезе в коалиции с партията "Лидер" на Христо Ковачки, а по-късно - успява да вкара свои депутати през "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев на изборите през 2009 г.

През 2013 г. новият ръководител на ЗНС Румен Йончев се оказа част от листите на "Коалиция за България" на БСП. В началото на 2014 обаче Йончев реши да се отцепи от групата и обяви лоялност към току-що сформираната "България без цензура" на Николай Бареков.

Лидерът на ЗНС влезе и в следващия парламент като депутат от коалиционна листа с ББЦ на Бареков - и тази група се разпадна в ход, още преди 43 НС да се разпусне предсрочно.

На изборите през 2017 г. Румен Йончев вече подкрепя "Реформаторския блок и Глас народен" около СДС на Божидар Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и партията на Светльо Витков, но и той, и цялата коалиция остават под 4-процентовата бариера.

ЗНС отново се появи в 45 и 46 Народно събрание - вече като част от коалицията "Изправи се! Мутри вън" и "Изправи се БГ, Ние идваме" заедно с Мая Манолова, Татяна Дончева, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

Сега се оказва, че Стефан Янев е поредният "съмишленик", който ще използва регистрацията на ЗНС за участие на изборите.

"Български възход" не е единствената партия, която се застрахова срещу евентуално забавяне на партийната си регистрация за вота на 2 октомври.

"Продължаваме промяната" също решиха да се впишат за участие в изборите със сигурна регистрация на по-малки коалиционни партньори, подкрепени от партиите на Настимир Ананиев и Константин Бачийски - двамата все пак бяха сред основните говорители и депутати от ПП и в досегашния парламент, за разлика от "мандатоносителите" на Янев.