Реакция

ДБ се регистрира за изборите, шанс за коалиция с ПП до 27 август

  16.08.2022 11:08  
ДБ се регистрира за изборите, шанс за коалиция с ПП до 27 август

"Демократична България" се регистрира в ЦИК за предсрочните избори на 2 октомври с 8888 подписа. Очаква се по-късно днес за изборите да се регистрира и "Продължаваме промяната". Въпреки поотделната им регистрация обаче явяването на двете формации в предизборна коалиция все още е възможно.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова обясни, че е до 27 август може да бъде променена конфигурация на вече регистрираните за изборите политически субекти.

"България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора от 2020 г., които заявиха, че страната не може да се управлява от корупционно статукво. Ние дължим това на хората", каза тя.

Йорданова отново повтори призива за общо ядяване на изборите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и заяви, че поканата още е отворена, но "на ход са ПП".

По-рано днес съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов каза в ефира на Нова телевизия, че за "Демократична България" би било  било добре, ако постигне мнозинство само с "Продължаваме Промяната".

"Призовавам ръководството на ПП да се замислят върху това искаме ли да постигнем промяна. За нас никак не беше лесно да вземем решение да бъдем в общо мнозинство с БСП, но голямата цел е промяната. Нашата задача беше демонтаж на борисовата корумпирана държава. Това ни накара да влезем в мнозинство с тези партии. Целта обаче не беше постигната", добави той.

По думите му,  за да се постигне промяна, е необходимо концентрация на реформаторските сили.

Вчера бившият председанел на НС Никола Минчев от ПП заяви, че днес се очакват окончателните резултати от социологическото проучване, поръчано от партията. Целта е то да даде отговор на въпроса дали явяването заедно ще осигури нужното мнозинство в следващия парламент.