Анализи Коментари

СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР: Заглавия и цитати от медиите

  15.08.2022 15:05  
СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР: Заглавия и цитати от медиите

8-14 август

България прилича на минно поле

България влезе в кошмарен период – ефектът от външните кризи, които разтърсват Европа и целия свят, се усилва от чисто нашенски проблеми. Държавата прилича на минно поле, в което сегашното, бившето и още по-бивши правителства са залагали и залагат взривове и капани. Проблемите са навсякъде, а тези, които би трябвало да обезвреждат мините, правят обратното – активират старите, залагат нови. През последната година и половина се изредиха разни министри, които се сблъскаха челно със "завещанието" на бойкоборисовите правителства. Но къде от неопитност, къде от незнание, къде от корист, къде от мудност, и новите реколти политици във властта множат и задълбочават проблемите. 

Очертава се период на големи изпитания за хората и за бизнеса. Единствената надежда е изборите наесен да донесат чудо и България да случи на стабилно реформаторско правителство с министри, способни да действат като сапьори. А дано, ама надали! (Из коментар на „Сега“)

ВМЗ-Сопот: Тука има, тука нема

За последните два месеца във ВМЗ-Сопот загубите са над 100 млн. лв., съобщи по БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Според него през последните 5-6 месеца са се открили големи възможности пред дружеството, но те не са използвани.

Според ръководството на ВМЗ истината е коренно различна: „В началото на юни е отчетена печалба за полугодието в размер на 48 млн. лв. За сравнение: за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на Съвета на директорите на ВМЗ е сегашният служебен министър на икономиката Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба в размер на над 1.6 млн. лв.“.

Чрез въшлясване към демокрация

Нещата силно наподобяват 1989 г. и разпада на комунистическия режим. Тия шашкъни ликвидираха християнството, традиционния брак, разпалиха войни, ислямизираха Европа. Това ли са евроатлантическите ценности? Обрекоха на гибел Европа, за да обслужват администрацията на Байдън. Това ли е Европа през 2022 г.? На некъпане. На спиране на фонтаните. На зъзнене и на студ. Самоубийствена работа. Вместо да накажеш руснаците, наказваш европейските граждани. Няма да се къпем! Чрез въшлясване към демокрация.

Страх ги е нашите политици от американското посолство. (Георги Марков, бивш депутат и бивш конституционен съдия, БНР)

През последните години такова нещо не се е случвало

Юмрукът на Радев днес е насочен не към Борисов, а към тези, които го направиха президент. Ако през следващия месец президентът засили още малко атаката срещу предишното правителство, той ще превърти играта - от политика, който с вдигнат юмрук започна атаката срещу Бойко Борисов, ще се превърне в човека, който ще върне ГЕРБ на власт. Всъщност президентът полага неимоверни усилия да свърши нещо много амбициозно - с един удар да осигури реинкарнацията на Борисов, да съсипе окончателно левицата и показно да сложи край на колебливата си политическа кариера. 

За да изпълни тези не много разумни цели, Радев създаде нещо уникално - служебно правителство, което влезе в открита война с основните политически партии. Такова нещо през последните 30 г. не се е случвало - на практика сега имаме непартийна власт, която е във война с ПП, БСП и ДБ, както и с ГЕРБ и ДПС - т.е. с първите 5 политически сили в страната. Нещо повече - Радев чрез своето правителство поведе целенасочена битка срещу партии, които го поддържаха на последните президентски избори - за него гласуваха 96.5% от БСП, 90.5% от “Промяната”, 73.6% от ДБ. Т.е. още нещо, което не сме виждали в такива мащаби - имаме си президент, който започна стремително да реже електоралния клон, на който седи - може би защото той не му е нужен, вторият президентски мандат така или иначе е последен. (Петьо Цеков, из коментар в „Сега“)

Президентът да осъзнае, че беше грубо измамен

Най-големият погром е, когато партията е чисто нова, без никакъв управленски опит, точно като ПП, които позвъниха на всичките си приятелчета от детството, юношеството и коктейлния си живот, за да ги поканят за участие в управлението на държавата. Така във важните сектори на държавната власт се появиха хора, внезапно измъкнати изпод дюшека, които прескочиха много стълби в кариерното си развитие, но притежаващи най-важното професионално качество – да познават Кирил и Асен.

Радев трябва вече да е осъзнал, че беше грубо измамен от Асен и Кирил точно по начина, по който тези хора обичайно действат – с техника за въвеждане в заблуждение и митомански презентации на собственото им преувеличено значение.

"Търговците" се продадоха добре на Радев, баламосвайки го с разкази за икономически планове, високотехнологични измишльотини, псевдоконтакти с американския елит, обучение и успехи в чужбина и др. подобни, и той наистина им повярва.  (Калина Андролова, БНР)

Какъвто народът, такъв и елитът

В огромната част от своето историческо битие българският народ и елит не са били способни сами да решават съдбините на държавата си, а винаги са разчитали на външни фактори. Днес обаче светът върви към съвършено различни измерения от тези, които познаваме. И няма как глобалните турбуленции да не се отразят върху ситуацията в България - прехода от еднополюсен към многополюсен свят.

В своето историческо битие българският народ не е свикнал да носи отговорността за собствената си държава. Какъвто народът, такъв  и елитът. (Проф. Людмил Георгиев, БНР)

Любезности

1. Колкото и да се мразим с Радев, той и неговото правителство не го заслужават. Това е коментар на Бойко Борисов, според когото формацията на Кирил Петков е убила България. Крайно време е Борисов да се пенсионира, отговори Кирил Петков на една от ругатните на лидера на ГЕРБ, които се сипят всекидневно по адрес на политическите противници.

2. Перфектната буря идва догодина по думите на Борисов. Той даде да се разбере, че не знае как може да се управлява държава на дотация: „Аз такова перпетуум мобиле не мога да управлявам“.

3. За да се върне на власт, Борисов е готов да лъже от сутрин до вечер.
Борисов, чу ли какво ти казаха в „Неохим“? Или си направи разходка за пиар? Отиде само за да хулиш предишното правителство и да жалиш за служебното ли?. Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод казаното от Борисов в „Неохим“. 

Защо всеки месец плащаме 300 млн. повече за газ

Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуретни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от "Газпром експорт". Тези санкции ще бъдат над 1 млрд. и ще ги плаща всеки един от българските граждани. Но ще предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим публичен процес, за да е ясно заради кой в момента плащаме близо 300 млн. месечно повече за газ и заради кой ще платим над 1 млрд. санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели.

Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители (Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Нова нюз)

Газова хроника

  • Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено. За целта „Булгартрансгаз“ откри три процедури за обществени поръчки с прогнозна стойност 517 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 600 дни, съобщава „Сега“.
  • Кирил Петков не е спирал да говори с "Газпром". Платена е колосална сума за адвокатски консултации за преговори, които са спрели на една точка, където "Газпром не са били съгласни с нашите условия, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по БНТ. Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти, каза още министърът.
  • Газ ще има, но ние сами направихме така, че да го купуваме на 10 пъти по-висока цена от миналата година. Българската икономика е изтикана от пазара и ще струва много средства и усилия на всеки предприемач, за да може да остане на него. (Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена камара и собственик на най-големия завод за производство на целулоза в България, Нова тв)
  • В сегашната ситуация опасност да останем без газ няма. Има опасност да купуваме много скъп газ. Но всичко зависи от „Газпром“. В момента той задоволява голяма част от потреблението както в Гърция, така и през Гърция и в България, така и в Турция. От „Газпром“ зависи дали на Балканите ще има дефицит или няма да има. (Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“, Труд)
  • Като изключим азерския газ, 100% от останалия е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в отговор на твърденията на Асен Василев и Кирил Петков, че у нас не се използва руски газ и не се се купува чрез посредници, а се изпозлва американски газ.
  • Стабилизират държавната компания "Булгаргаз", която е в тежко финансово състояние. За целта ще бъде отпуснат заем в размер на 800 млн. лв. на газовото дружество.
  • "Газпром" доставя допълнителни количества газ за Унгария, което трябва да реши проблемите с енергийните доставки на страната през зимата, съобщава Блумбърг. За доставка на газ Русия използва "Турски поток", наричан у нас "Балкански поток".

Заради парламента губим лихви от парите за F-16

България е загубила 10 млн. долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ, обяви служебният военен министър Димитър Стоянов. Причината е, че парламентът не е ратифицирал документа, независимо че той е внасян от неговите предшественици.

Той обясни, че парите за първите 8 самолета, които България плати преди 3 години, са постъпили в доверителен фонд. Те е трябвало да отидат във Федералната банка на САЩ и така да носят доход от лихва, но за целта е трябвало да се открие банкова сметка, за което пък се изисква съгласие на българския парламент. Стоянов каза, че неговият екип ще подготви такова искане до Народното събрание, за да може да се гласува веднага след като се конструира новият парламент.

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси. Ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна,  каза още Стоянов. По думите му има потенциал и в конфликта Сърбия и Косово, и на фона на тези събития трябва българската армия да е в готовност и да се модернизира бързо.

Одрин пише на български

Рекламни табели на български език се превърнаха в спорна тема в турския крайграничен град Одрин. Кметът Реджеп Гюркан поиска да се създаде комисия към общинския съвет, за да се обсъдят непрекъснато увеличаващите се рекламни табели, написани на български език в града, предаде БНР.

Гюркан подчерта, че не е против да има табели на български, но  трябвало да има и надписи на турски. Според него в момента в различни точки на града има рекламни афиши само на български. Собственици на магазини в Одрин не са съгласни с кмета. Пред турски медии те казват, че табелите на български са много полезни за гостите на града.
Заради обезценяването на турската лира Одрин, който се намира само на около 15 км от българската граница, е предпочитан за туризъм и покупки от хиляди български граждани.

Парите и имотите на властта

Антикорупционната комисия публикува имуществените декларации на хората на високи държавни постове. Някои от тях получават по-висока заплата от тази на президента и министър-председателя.

Държавният глава Румен Радев е посочил, че за година е взел малко над 173 хил. лв., докато шефът на БНБ - Димитър Радев, декларира доход от 343 хил. лв., което прави по 28 хил. на месец.

Сред най-скъпо платените са директорът на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, който получава около 20 хил. лв. на месец, а заместникът му - около 16 хил.

Анна Джумалиева има 113 хил. лв. годишен доход като директор на Комисията за защита от дискриминация.

Бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев има на влог 65 хил. лв. от заплати и други доходи в размер на 81 234 хил. лв.
 

Бившият министър на иновациите Даниел Лорер не е декларирал никакви нови придобивки и суми от работата си в правителството. Той и съпругата му имат шест апартамента, 2/6 от магазин и две вили във Варна, а в София - по 3/8 от апартамент, имоти в Бистрица и Варвара край Царево, както и банкови влогове.

Корнелия Нинова е декларирала 54 629 лв. от трудови доходи.

Бившият министър на транспорта Николай Събев, определян като най-богатия в кабинета „Петков“, е получил от трудови правоотношения над 1,104 млн., а  от друга стопанска дейност – 107 368 лв. Най-големият му доход за миналата година е от дивиденти - 21 080 655 лв. В банкови влогове в страната има 8 786 029 лв. и 5 104 707 евро, а в чужбина - 1 063 789 евро. През миналата година е придобил 10 имота, от които 5 апартамента в Созопол, 3 вилни места в тази морска община и два парцела в столицата. Събев е съсобственик на спедиторската фирма Еконт.  

Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, е заработила от трудови доходи 124 126 лв. и 16 561 от друга стопанска дейност.

Заплатите на болничните шефове достигат до 122 хил. лв. месечно, а в по-голямата си част са около 10-15 хил. лв. Първенец за поредна година е изпълнителният директор на "Медика Кор" (Русе) Кирил Панайотов, който е декларирал 1 471 952 лв. годишна заплата. Следващата рекордна месечна заплата е на управителя на СБАЛ "Свети Лазар" Тияна Димитриева-Николова - 836 577 лв. годишна заплата. В топ 3 влиза и управителят на МБАЛ "Сердика" Методи Янков, който е получил 827 041 лв. годишна заплата.

Масова смяна на училищни директори

Конкурси за над 400 нови директори на училища в цялата страна обявиха регионалните управления на образованието към МОН дни след обнародването на нова наредба за провеждането на конкурси в държавните и общинските детски градини и училища. Тя дава основание за масова смяна на директорите и противно на даденото от министър Николай Денков обещание, не въвежда дълго чаканата мандатност на директорите, която би ги отдалечила до известна степен от политическата зависимост и би решила проблема с "векуващите" на местата си директори, не всички от които управляват добре, пише Офнюз.

Върховният административен съд обаче спря временно действието на наредбата.

Илияна Йотова за „вината“ на президента

"Петков и Василев получиха огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха - млади хора с претенции за много сериозно образование - със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една вина в кавички - че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и президентската институция, вместо да потърсят съюз". Това каза пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Костадин Костадинов:

България има нужда от мъже, а не от мижитурки в управлението

Гражданското общество е подменено, фалшиво, чуждо, изцяло на финансиране отвън, а така се създава мощна заблуда за гражданските нагласи в нашата страна, които нямат нищо общо с реалните нагласи на българските граждани. Това каза пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Американците първо си купиха анализатори. После им създадоха неправителствени организации, носещи гръмкото название "институти". След това си купиха медии. Затвориха кръга напълно, когато успяха да овладеят и политическите партии. По-голямата част от политическите лидери отиват на отчет в американското посолство. Държавата е завзета, овладяна, 100% контролирана от американските служби".

Лидерът на „Възраждане“ коментира още: „С тази политика, която водят нашите управляващи, не съм сигурен, че България ще я има на картата след 5-10 години... България има нужда от мъже, а не от мижитурки в управлението".

Всеки пети шофьор у нас нарушава закона

През последните дни по пътищата са проверени 10 788 шофьори, съставени са 2 180 фиша и 790 акта за нарушения. Това означава, че всеки пети шофьор в България е нарушител на Закона за движение по пътищата, показват последните полицейски акции.

За кой ли пореден път се съобщават такива печални статистики, но промяна няма.

Камера изобличи подпалвача от Битоля

Охранителна камера е документирала подпалването на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Опожаряването на входната врата бе извършено от певеца Ламбе Алабаковски в ранните часове на 4 юни, съобщава в. „Телеграф“.

Видеото бе разпространено от македонския портал Трибуна. От кадрите ясно се вижда как Ламбе пристига с колело и след това изсипва запалителна течност пред входа на клуба. При пламването самият той е леко пострадал. Няколко дни след извършването на престъплението Алабаковски се предаде на полицията в града, където неговият брат работи на ръководна длъжност. Той бе осъден на 8 дни арест за деяние, което се наказва с до 5 години затвор.

Дори и тези осем дни Ламбе не прекара зад решетките, тъй като веднага получи домашен арест с мотиви, че действията му са резултат на „силни и спонтанни“ емоции. От кадрите обаче веднага се вижда, че действията му са съвсем обмислени и целенасочени.

Миналата седмица Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация направи обиск на клуба. В писмото си от комисията дори заплашиха ръководството на клуба, че ще извърши преглед на документацията и на помещенията и че ще прибере копия от документи.

Не харесват името на клуба

Самото откриване на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля на 16 април, на което присъстваха експремиерът Кирил Петков и бившият външен министър Теодора Генчовска, предизвика вълна от антибългарска кампания, в която активно участва политическият елит на РСМ. Той обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

САЩ прехвърлят елитни десантни части и в България

Елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия ще бъде прехвърлена в Европа, за да подсили защитата на източния фланг на НАТО, съобщи в "Туитър" мисията на САЩ в Северноатлантическия алианс. Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия.

101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия се бие по време на Втората световна война в Западна Европа. Участва в десанта в Нормандия и в операция "Маркет Гардън". През 1965 г. бригада от дивизията се сражава във войната във Виетнам, а през 2003 г. участва в инвазията в Ирак.

В края на юни, на среща на върха в Мадрид, лидерите на НАТО се споразумяха да увеличат броя на силите за бързо реагиране на Алианса почти осем пъти - до 300 хил. души. В момента те са 40 хил., които трябва да са готови да започнат бойни мисии в рамките на 15 дни.

Кисинджър предвижда опасно неравновесие в света

САЩ са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявява в интервю за "Уолстрийт Джърнъл" бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, според когото светът е на път да изпадне в опасно неравновесие.

На въпрос дали САЩ  могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят, както по времето на президента Никсън, дипломатът отговаря, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Докога с капризите

Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски.

В интервю за „Вашингтон пост“ Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни като наказание за решението на президента Путин да изпрати войски в Украйна.

Зеленски губи доверие

Украинците губят доверие в Зеленски. Той е буквално некомпетентен. По смъртоносен начин - той е отговорен за смъртта на десетки хиляди украинци, а военните губят вяра в лидерските му способности. Лидерите на западните държави престават да вярват в създадения образ на украинския президент и все повече отказват да помогнат на Киев.

Поради постепенното падане на престижа на Зеленски вече няма смисъл той да остава на власт. Скоро в Украйна може да се извърши държавен преврат.  (Бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър, YouTube канала Judging Freedom)

Западът разпалва огъня в Украйна

Звездата от "Пинк Флойд" Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна. В момента той е на турне в САЩ, а част от мултимедията на концертите са портрети на "военнопрестъпници", сред които Джо Байдън, който е определен с фразата "едва сега започва". Уотърс защити изявлението си в интервю за Си Ен Ен. След като журналистът го пита защо смята, че снимката на Байдън е подходяща, 78-годишният музикант отговаря: "Ами, като начало, той подклажда огъня в Украйна. Това е сериозно престъпление. Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на необходимостта от тази чудовищна, ужасяваща война?"

Уотърс осъди действията на Запада и САЩ. "Според мен това е престъпна грешка, трябва да има незабавно прекратяване на огъня. Съжалявам, че западните правителства подклаждат огъня, който ще унищожи тази красива страна, като засипват Украйна с оръжия. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не започнат дипломатически преговори, след края на сраженията от Украйна няма да остане почти нищо", заяви  Уотърс в отговор на писмо от негова млада украинска почитателка.

Турция търси спасение в Русия

Договореностите, постигнати на разговорите с руския президент Путин в Сочи, ще бъдат спасението за турския лидер Ердоган в критичен момент, пише „Блумбър“. Споразумението за прехода на Турция към плащане за руски газ в рубли ще помогне за стабилизиране на лирата и ще предотврати ново покачване на цените.

„Подкрепата на Путин ще бъде от полза за Ердоган, тъй като общите избори в Турция са след по-малко от година и Анкара трябва да стабилизира икономиката“, пише изданието. И това се случи малко след като златните и валутните резерви на Турция вече бяха нараснали благодарение на прехвърлянето на средства от руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" към нейния турски филиал за изграждането на АЕЦ на брега на Средиземно море.

Шолц привикан за обяснения

На 19 август германският канцлер Олаф Шолц ще дава показания пред разследваща комисия в парламента в Хамбург. Той ще трябва за пореден път да отговаря на въпроси дали е помогнал на частната банка "M.M. Warburg" да укрие данъци, предаде БНР. Още от първия му мандат като кмет на Хамбург (2011-2018 г.) срещу Шолц периодично се отправят обвинения, че е помогнал на банката да укрие данъци за 47 млн. евро, но те не са доказвани досега.

Този път Шолц ще трябва да отговаря на неприятни въпроси, след като полиция откри в сейф на колега и приближен на Шолц големи суми недекларирани пари.

Украйна – държава в кома

Украинските власти бият тревога: месечната дупка в бюджета е на път да нарасне от 5 на 9 млрд. долара. Западът не иска да дава заеми. Парите не стигат нито за заплати на държавни служители, нито за военни разходи, съобщава Поглед.инфо.

Според украинския финансов министър Сергей Марченко страната трябва да получава около 5 млрд. долара от Запада всеки месец, за да стабилизира бюджета. А Олег Устенко, съветник на президента по икономическите въпроси, смята, че до края на 2022 г. необходимата сума ще нарасне до 9 млрд.

От февруари насам страната е получила 12,7 млрд. долара чуждестранна помощ. До края на годината Киев се надява да получи още около 15 млрд. Украйна има 12,9 млрд. резерв, но без западна подкрепа това ще стигне едва за няколко месеца. После – пълен крах на икономиката.

Косвените загуби от военните действия са около 128,8 млрд. долара, а преките - 108,3 млрд. Най-малко 388 предприятия, 43 хил. единици селскостопанска техника, почти 2000 магазина, 18 летища, 28 петролни депа са повредени или унищожени.

Освен това Украйна увеличи разходите за отбрана от 250 млн. на 3,5 млрд. долара. В същото време парите, отпускани от Запада, не могат да бъдат изразходвани за военни нужди. Киев финансира въоръжените си сили само чрез данъчни приходи. Войските изискват около 3,5 млрд. долара на месец, но в най-добрия случай Украйна събира 2,4 млрд. данъци.

Очаква се до края на годината бюджетният дефицит да възлезе на рекордните 50 млрд. долара. Най-големите предприятия в страната вече са на ръба на фалита.

Според анализатори на Украйна ще ѝ отнемат поне десет години, за да се възстанови и то при условие, че има излаз на Черно море.

Икономистът Александър Дудчак смята, че Киев ще бъде държан в кома, докато остатъците от ресурси не бъдат изведени от републиката: "И когато те свършат, Западът ще отмени финансовата подкрепа и държавата ще рухне. Това няма да отнеме много време".

Ако Западът изведнъж спре да финансира Украйна, до края на 2022 г. от нейната икономика просто няма да остане нищо. Държавните служители ще загубят заплатите си, държавните предприятия ще затворят. И ако Националната банка на Украйна включи печатната преса, това ще доведе до галопираща инфлация, предвиждат експерти.

Сръбският президент:

Нашата политика е да вървим по европейски път

"Ще запазим политиката си по въпроса за налагането на санкции срещу Русия, докато можем. Нашата политика е да вървим по европейския път, да запазим традиционното си приятелство и да бъдем независими и самостоятелни", заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия "ТВ Прва", съобщава БТА.

"Разбира се, когато ни кажат, че ни остават шест месеца до присъединяването към ЕС, ще съобразим политиката си с техните изисквания", добави сръбският президент.

Най-лошата суша в Европа от 500 години

Това твъди Андреа Торети от Съвместния изследователски съвет на ЕК, който събира данни за Европейската обсерватория за засушаване.

Италия, която е една от най-засегнатите страни, обяви извънредно положение за районите около река По, където се произвежда повече от една трета от селскостопанската продукция на страната.

Франция създаде кризисен екип, за да се справи с най-тежката суша в историята си, която остави села без питейна вода, а фермерите предупредиха за недостиг на мляко през зимата.

Река Рейн, която е сред най-важните водни артерии в Европа, пресъхва и може да навреди значително на икономиката на Германия. След като Русия намали доставките на газ, страната все повече разчита на въглищни електроцентрали, но голяма част от въглищата се транспортират с шлепове. Част от товара се прехвърля към железопътната мрежа, която обаче има ограничен капацитет.

Големи територии в Румъния, Унгария и Украйна също пресъхват.

Кой кого изпреварва в науката

Китай изпревари САЩ като най-големия производител на научноизследователски документи, твърди нов доклад на Японския национален институт за политика в областта на науката и технологиите.

САЩ все още са на първо място по разходите за научноизследователска и развойна дейност и броя на научните компании, но са изпреварени от Китай по броя на университетите, публичните научни институции и изследователите.

Китай е изпреварил САЩ в ключови технологии като изкуствен интелект, 5G, квантова информационна наука, полупроводници, биотехнологии и зелени енергия.

„Дребни“ новини

Запазване на националната сигурност в условията на война в близост до България, гарантиране на енергийните доставки, преодоляване на опасностите от продоволствена криза, борба с корупцията и честни избори - това са приоритетите, които президентът Румен Радев постави пред министрите от четвъртия си служебен кабинет с премиер Гълъб Донев.

До края на годината ще пуснем 735 млн. лв. безвъзмездна помощ по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове за усвояване от малки и средни предприятия до края на годината. Това са пет млн. лв. на ден, които ще стигнат до бизнеса (Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на пресконференция)

На всеки пет дни в страната се появява по още един милионер. През второто тримесечие на годината те са нараснали с 20 и достигат 1042 души, показват данни на БНБ.

През първото полугодие на 2022 г. Франция е изпреварена от Швеция като най-голям нетен износител на ток, сочи доклад на компанията за анализ на енергийни данни ЕнАпСис, цитиран от Франс прес. На второ място е Германия, а България е трета по износ на електроенергия в Европа.

„Има много данни срещу Бойко Борисов и той трябва да бъде обект на разследване“, коментира пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

До края на юни над 50 хил. руснаци, главно собственици на имоти и апартаменти, са посетили България. Туристите от Румъния са скочили двойно, от Обединеното кралство са 10 пъти повече, увеличение има от пазарите в Израел, Полша, Чехия, Гармания. Нетните показатели са по-високи в пъти в сравнение с миналата година, като приходите, които очакваме са 70% повече спрямо същия период на 2021 г. (Служебният министър на туризма Илин Димитров, БНТ)

Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента Радев, е първият съветник в политическия кабинет на Гълъб Донев. 65-годишният Маринов бе обявен преди години за сътрудник на Държавна сигурност, съобщава „24 часа“.

Атанас Илков е новият шеф на Главната дирекция „Национална полиция“. Преди години той бе уволнен заради известния трагичен инцидент в Лясковец. Служебният вътрешен министър Демерджиев лично е представил Илков пред шефовете на МВР.

”Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството. Родопчаните имат световноисторическа мисия да запазят културния код на изстраданата ”заедност” и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на нашата цивилизация”. Това написа Ахмед Доган в предговор към книгата "Чудесата на Родопите – 50 легенди" на в. "Стандарт".

Общественото доверие на руснаците в президента Путин се е повишило до 81,3% за една седмица, сочат данните на Всеруския център за изследване на общественото мнение.

Руските сили инсталират система за противовъздушна отбрана в Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като обстрел на окупираната украинска централа предизвика тревоги за нейната безопасност, предаде ДПА. Експерти на Международната агенция за атомна енергия дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата.

В Сърбия може да се появи руска военна база, която ще изпълнява различни разузнавателни задачи и ще наблюдава района, смята руският военен експерт и историк Борис Юлин, съобщава руският портал Лента.ру.

САЩ изсипват милиони долари върху български медии: Медиапул, „Капитал“, „Дневник“, „Профспейс“ и др. под формата на „независима регионална журналистика за истината“, засягаща мрежа в Северозападна България. Общата сума сега е 1,2 млн. лв. (Румен Петков, „Труд“)

Из архива

Кокошки кълват грозде от картина на Майстора

„За Владимир Димитров-Майстора живописната творба непременно трябва да отразява вечния живот: това беше лайтмотивът на всяка негова мисъл и заключителен акорд на философските му размисли за изкуството“. Това са думи на художника Васил Стоилов. Ето как Майстора описва пред него създаването на своите картини:

„Обикновено модела най-напред рисувам, па подире диря най-хубавия фон в градината. Ако е майка с дете, бързам да свърша с детето до обяд, па после с майката. С почивки. Детето вика: „Айде стига.“ Додеяло му. Големо тегло. Плащах 40 лева на ден. Затова бързах. Към смрачаване започвах природата. Леснотия, ама вятър и мъгла да няма. Обикновено гледах да свърша главата за един ден; ако моделът има да позира и с ръце – тогава продължавах и на другия ден...

Обикновено виках другарки на момите, които рисувах, да се разговарят, когато едната позира, та да бъде будна. Вземах по някой път и аз участие в разговорите, но ако говоря бърка се на работата...

Един ден в Шишковци рисувах селяни. Държат грозде в ръцете си. Понеже времето беше усилно и маранята задушаваше, дадох прочивка на моделите и облегнах картината върху дувара на двора. Гроздето беше докарано по форма и тон. Ние се разприказвахме за това-онова, време да мине. Неочаквано за всички ни, току се чу откъм дувара нещо като трак, трак, трак... Кога се обърнахме, що да видим: кокошките кълват гроздето в картината. Беля работа! Тогава рекох на селяните: „Барем кокошките можем да излъжем.“