Спорт

Левски отпадна сензационно от Лигата на конференциите

  12.08.2022 10:05  
Левски отпадна сензационно от Лигата на конференциите

Столичният гранд Левски отпадна сензационно от турнира Лига на конференциите, след като отстъпи с 1:4 на Хамрун Спартанс след дузпи на стадион "Георги Аспарухов". Носителите на купата на България загубиха с 1:2 в редовното време, след което Цунами и Филип Кръстев пропуснаха при дузпите, а малтийците бяха безгрешни. В първата среща "сините" бяхха записали успех с 1:0 и се виждаха с един крак в плейофната фаза, но отново разочароваха.

Левски започна с голов шанс още във втората минута. Келиан ван дер Каап изпрати топката по дясното крило с дълъг пас, а Емерсон не успя да играе с глава и пропусна Уелтън зад себе си. Нападателят на "сините" влезе в наказателното поле и подаде към Роналдо, който обаче не успя да уцели топката от много удобна позиция.

Изоставайки с един гол, Хамрун също търсеше начин да атакува вратата на Николай Михайлов и веднъж го направи опасно след две грешки на "сините". Филип Кръстев сгреши пас в центъра и малтийците овладяха, но следващото подаване бе спряно от Ноа Сонко Сундберг. Той подаде на Жереми Петрис, който също загуби притежание, но и това не доведе до опасност за вратата на домакините.

Цунами пък направи още един голям пропуск за Левски през първата част. В 35-ата минута Кръстев центрира към далечна греда и Андриан Краев върна топката пред вратата, а Цунами я засече от 5-6 метра. Хенри Бонело обаче реагира светкавично и изби топката в напречната греда.

Краев, Уелтън, Сундберг и отново Цунами пропуснаха по още веднъж за Левски и първото полувреме завърши наравно 0:0.

След почивката ситуацията на терена не изглеждаше по-различно и мачът се играеше предимно в половината на Хамрун, който пък разчиташе на това, че Левски ще сгреши в отбрана. И това се случи в 78-та минута. Центриране в наказателното поле попадна на крака на Матю Гийомие, който стреля в ръцете на Михайлов. Той обаче не успя да спре силния удар и играчът на Хамрун направи добавка за 1:0 в полза на малтийците.

Левски продължи да играе спокойно и вкара за 1:1. В последните секунди на редовното време Кръстев центрира в наказателното поле, играч на малтийците отклони топката към далечната греда и там Цунами я засече на празна врата. Драмата обаче не приключи, тъй като още в ответната атака Михайлов излезе да посрещне Додо и не успя да го настигне, а футболистът на малтийците върна назад за Райън Каменцули, който вкара за 2:1 в полза на Хамрун и изпрати мача в продължение.

Малтийците създадоха първото положение в добавената част, но Елвис Машик не успя да уцели вратата от удобна позиция. В ответната атака пък Цунами не успя да уцели вратата с удар от границата на наказателното поле. През второто продължение пък Филип Кръстев стреля под гредата от статично положение, но Бонело изби в корнер. В ответната атака пък Додо се озова очи в очи с Михайлов, но този път играчът на Хамрун не уцели топката с първото докосване.

Така се стигна до дузпи, в които Цунами и Филип Кръстев пропуснаха, а Хамрун вкара всичките си четири удара и по този начин се класира за плейофите на Лигата на конференциите.