Анализи

ОПЕК понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж и потреблението на петрол

  11.08.2022 18:35  
ОПЕК понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж и потреблението на петрол

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика и вече очаква по-слабо нарастване на търсенето на петрол през 2022 г. В четвъртък ОПЕК заяви, че е преразгледала надолу прогнозата си за глобален икономически растеж до 3,1% както за тази, така и за следващата година.

Очакванията за растеж на БВП на САЩ бяха намалели до 1,8% през 2022 г. и до 1,7% през 2023 г. Икономиката на еврозоната се очаква да се разшири с 3,2% през 2022 г. и да се забави до 1,7% през следващата година. Прогнозата за растеж на БВП на Китай беше намалена до 4,5% за тази година, но остана непроменена в рамките на 5% за 2023 година. "Остават рисковете за допълнително намаляване на растежа, произтичащи от продължаващото геополитическо напрежение, продължаващата пандемия, продължаващите проблеми с веригите на доставки, нарастващата инфлация, високите нива на държавния дълг в много региони и очакваното затягане на паричната политика от централните банки в САЩ, Обединеното кралство, Япония и еврозоната", предупреди ОПЕК в месечния си редовен доклад за петролните пазари.

С оглед на тези занижени прогнози, ОПЕК намали и оценките си за търсенето на петрол в световен план, като вече очаква глобалното потребление на петрол за 2022 г. да нарасне с 3,1 млн. барела на ден в сравнение с ръст от 3,4 милиона, според прогнозата през юли. Общото търсене на петрол трябва да бъде средно 100,03 млн. барела на ден.

ОПЕК очаква потреблението на петрол да нарасне през 2023 г., като прогнозата остава непроменена спрямо тази от юли. Петролния картел прогнозира растеж догодина на търсенето на петрол с 2,7 млн. барела на ден, като общото търсене да достигне 102,72 млн. барела на ден поради "очакванията за здравословен глобален икономически растеж, съчетан с очаквани подобрения в Covid ограниченията в Китай".