Анализи Светът

Въпросът за отказа за издаване на шенгенски визи за руснаци влезе за обсъждане в ЕС

  10.08.2022 17:57  
Въпросът за отказа за издаване на шенгенски визи за руснаци влезе за обсъждане в ЕС

В ЕС е внесено предложение за забрана на издаването на шенгенски визи на руснаци, обяви говорителят на германското правителство Щефен Хебестрайт.

Той обясни, че проектът е бил представен на ЕС от няколко страни и така е бил включен в дневния ред. От думите му стана ясно, че ЕС обсъжда съдържанието на седмия пакет от санкции срещу Русия, включително въпроса за прекратяване на издаването на шенгенски визи.

"Сега германското правителство ще трябва да проведе дискусии по него между членовете на кабинета и в рамките на ЕС. Тези обсъждания не са приключили, така че не мога да съобщя за междинните резултати", заяви Хебейстрайт, цитиран от ТАСС.

По-рано днес шведският министър по въпросите на интеграцията и миграцията Андерс Игман съобщи за възможността да се прекрати издаването на шенгенски визи за руснаци. Според Игман националното решение за замразяване на визите зависи от развитието на дискусията в рамките на съюза.

Вчера премиерът на Естония Кая Калас призова да се спре издаването на туристически визи за руснаци, като тя бе подкрепена от министър-председателя на Финландия Сана Марин.

След това Европейската комисия обясни, че засега не става дума за пълна забрана за издаване на визи на руснаци и въпреки че страните от ЕС могат да намалят или да спрат издаването на дългосрочни визи и разрешения за пребиваване по своя инициатива, винаги ще останат категории хора, на които трябва да се издават визи.