Новини Светът

Санкциите парализират руската икономика

  02.08.2022 13:48  
Санкциите парализират руската икономика

Оттеглянето на компании от Русия и санкциите парализират руската икономика в краткосрочен и дългосрочен план, сочи проучване на Училището по мениджмънт в Йейл, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Отражението на западните санкции върху руската икономика е много по-голямо, отколкото показват официалните данни, изтъкват анализаторите, като подчертават, че възможно "завъртане към Китай" не изглежда особено реалистично. Появилите се твърдения, че икономическите санкции, наложени от западните страни срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, са породили "война на икономическо изтощение", която предизвиква поражения на запад, като се има предвид предполагаемата "устойчивост" и дори "просперитет" на руската икономика, просто не са верни, уверяват експертите от Училището по мениджмънт в Йейл, упреквайки руския президент Владимир Путин, че разпространява "подбрани статистически данни".

Според техния анализ икономическите санкции карат много компании и държави да престанат да търгуват с Русия и страната изпитва затруднения с доставките на части и суровини, или със снабдяването с някои основни технологии. Картината е мрачна: "Въпреки илюзиите за самодостатъчност и замяна на вноса, вътрешното руско производство напълно е спряло и няма капацитета да замени изгубените компании, продукти и таланти", се казва в проучването.

Компаниите, напуснали страната, представляват около 40 процента от нейния БВП, което заличава почти всичките чуждестранни инвестиции от последните 30 години. За да се справи с тези слабости, Путин прибягва до неустойчиви бюджетни и парични интервенции, а финансите на Кремъл са в много по-отчаяно състояние, отколкото признават руските власти. Що се отнася до "завъртането към Китай", за което говори Путин, то може да се основава на "нереалистични оптимистични хипотези".

"За Китай Русия представлява второстепенен търговски партньор и повечето китайски предприятия не могат да рискуват да нарушат американските санкции", посочват авторите на изследването. Те подчертават също така, че китайските компании не разполагат с много от технологиите, необходими за поддържането на руските петролни и газови доставки.